Close

Utazás 2020-VELOREGIO

Kerékpáros útvonal-ajánlatokkal és hozzájuk kapcsolódó kerékpárosbarát szolgáltatásokkal, kulturális és természeti látnivalókkal várja az osztrák-magyar határtérségbe látogató kerékpáros turistákat a VELOREGIO, amely a Szombathelyi TDM Szervezet gondozásában 2018-2020. között zajló kínálatfejlesztés eredménye.

A Hungexpo A-pavilon 310-B2 standján tartott sajtótájékoztatón Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a projekt megvalósításában három osztrák és három magyar szervezet vesz részt. Vezető partner: Regionalentwicklung Oststeiermark, további partnerek: Tourismusverband Region Oberwart, Wiener Alpen, Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szombathely, Vas Megyei Önkormányzat, Kőszeg Város Önkormányzata.
Korábban az Oberwart Turisztikai Egyesület, Narda önkormányzata és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. már sikeresen zárt egy kerékpáros fejlesztést. A jelenlegi projekt az akkor elindított osztrák-magyar program továbbgondolása, kiterjesztése, térben és szakmai tartalmában egyaránt. Az új együttműködés különlegessége a projekt által érintett terület nagysága, mely feltételezte a partnerek összefogását, térségi szintű szemléletét, mind a magyar, mind az osztrák megvalósítók részéről. Valóban országhatárokon átívelő útvonalajánlatok, közös és egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetése, közös kerékpáros túravezető képzések valósultak/valósulnak meg 2020 végéig.
A kerékpáros turizmus a legnagyobb ütemben fejlődő turisztikai ágazat, amely összekapcsolja a sporttevékenység iránti igényt a regionális természeti- és kulturális örökség egyedi felfedezésének lehetőségével. Ausztria és Magyarország határtérsége, a hegyek és alföldek adta tájképi sokfélesége, természeti és kulturális gazdagsága ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szombathely és térsége TDM szervezete, mint projektmegvalósító partner 2019-ben road-show-szerűen bejárta Vas megyét, olyan turisztikai szolgáltatókat és attrakciókat szólított meg, akik lehetőséget látnak a kerékpáros turizmusban, vagy éppen ezen célcsoportra fókuszálnak. Szombathelyről és térségéből kiindulva, Kőszegen, Bükfürdőn, Sárváron, Celldömölkön és a Ság- hegy térségén át, Körmenden, a Vasi- hegyhát Rába-mente területén egészen Szentgotthárdig és az Őrségig bezárólag szállásadókat, vendéglátóhelyeket, kalandparkokat, múzeumokat és kiállítóhelyeket, arborétumokat, fürdőket vont be a VELOREGIO kerékpáros kínálatba.
A VELOREGIO kerékpáros útvonalakhoz szakképzett segítő, túravezető is igényelhető. Az osztrák VAVÖ, vagyis a Verband Alpiner Vereine Österreichs képzési rendszerében professzionális, nemzetközi licensszel rendelkező kerékpáros túravezetőket képeztek két alkalommal, akik alkalmasak egyéni kerekezők és kerékpáros csoportok vezetésére, valamint nálunk elsőként, speciális igényűek (fogyatékkal élők) vezetésére is.


Grünwald Stefánia szólt arról is, hogy a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szervezésében a projekt zárásaként 4 napos, sajtónyilvános határon átnyúló kerékpártúra keretében bejárható a VELOREGIO projekttérsége és meglátogathatók a térség kiemelt turisztikai szolgáltatói és TOP turisztikai attrakciói, amelyek szerepelnek a VELOREGIO kerékpár-turisztikai kínálatban. A nagyközönség előtt is nyitott túra célállomása Szombathely Fő tere lesz 2020. szeptember 22-én, kedden az Európai Autómentes Nap rendezvényén lesz.
A VELOREGIO projektpartnerek arra törekedtek, hogy a pályázat lezárása után is fennmaradjon a létrehozott kerékpár-turisztikai kínálat, ezért az ajánlott túraútvonalakat önkéntes szakaszfelelősök fogják egy meghatározott szempontrendszer szerint, meghatározott időszakonként felülvizsgálni. Ennek célja, hogy mind a helyben élők, mind a kerékpáros turisták zavartalan módon kerekezhessenek az útvonalakon. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ezirányú képzésben részesíti az önkéntes alapon jelentkezőket.
A határtérségben fellelhető kulturális és természeti attrakciók érintésével kialakított új kerékpáros túraútvonalak rácsatlakoznak a térséget átszelő európai, Eurovelo 13 és az Eurovelo 14 kerékpárútra. A fejlesztés során külön célcsoportkén kezelték a túrakerékpározókat, a hegyi- és a versenykerékpározókat.


A VELOREGIO AT-HU 064 Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban című pályázat az INTERREG V-A Ausztria- Magyarország Program 2014-2020 felhíváson nyert el három évre szóló támogatást. A fejlesztések összértéke 1.185.840 euró, melynek 85 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát pedig a magyar állam finanszírozza.
Tóth Kálmán, Szombathely Megyei jogú Város Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sportbizottság elnöke az ezévi kulturális rendezvényeit ismertette, külön kiemeleve a Savaria Történelmi Karnevált..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top