Close

Tippek kreatív domain név választáshoz

tippekkreativdomain

Vállalkozásunk vagy blogunk honlapjához szükség van egy domain névre, azonban nehéz már jó nevet találni a több millió létező mellett. Vagy mégsem? Adunk pár tanácsot!

A honlap jelentősége

Napjainkban az online jelenlét szinte mindannyiunk életében nagy szerepet tölt be, legyen szó a magánéletről vagy az üzletről. Közösségi média profilokat hozunk létre, hogy tartani tudjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, de ugyanúgy használjuk a közösségi oldalak lehetőségeit vállalkozásunk életében is. Sőt céges weboldalt készítünk, vagy honlapot a személyes és üzleti blogunknak. Minél több helyen vagyunk jelen, annál jobb!

Amennyiben saját weboldalt szeretnénk indítani -és miért ne szeretnénk,- szükségünk lesz legalább egy domain névre is. A honlapunk (és ennek címe) képviseli vállalkozásunkat az online térben, a domain nevet terjesztjük különböző promóciókban, vagy tüntetjük fel a névjegykártyánkon, tehát azonosítja cégünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő nevet válasszunk. Számos tipp és kritérium van ezzel kapcsolatban. Ne legyen a domainünk túl hosszú, legyen könnyen megjegyezhető, kerüljük a speciális karakterek alkalmazását és természetesen ne legyen foglalt a név! Mindezeket úgy érhetjük el, ha egyediek vagyunk. De mégis hogyan?

Tippek a frappáns domain névhez

Az előző cikkünkben kifejtettük, hogy milyen sok domaint regisztrálnak nap mint nap az egész világon, amelyből egyenesen következik, hogy egyre több név foglalt. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy az egyre kevesebb szabad név közül hogyan találunk mégis olyat, amelyik frappáns, illik a cégünkhöz, könnyen megjegyezhető és még nem is foglalt?

Egyrészt magával a névvel is lehetünk kreatívak. 2004-től már ékezetes magyar domain neveket is regisztrálhatunk, vagy választhatunk a kevésbé elterjedt végződések közül, de kombinálhatjuk a kettőt együtt is a lehető legjobb végeredmény érdekében.

A népszerű és jól ismert nemzeti, valamint nemzetközi domain végződéseken túl több száz egyéb lehetőség közül választhatunk. Az elején szeretnénk tisztázni, hogy az általunk javasolt nevek nem feltétlenül szabadak, és nem szó szerinti alkalmazásukat tanácsoljuk, hanem egy gondolatmenetet szeretnénk elindítani, mely során Ön is ki tud találni céljaihoz illő ötletes domain nevet. Legyen kreatív!

Első körben azt tanácsoljuk, hogy induljunk ki a tevékenységi körünkből. Ez a legegyszerűbb lehetőség, de mégsem gondolnak rá sokan. Ha fényképészek vagyunk, használhatjuk a .photo-t, .photography-t, .photos-t, vagy .picture-t. Tehát például az annaphoto.hu helyett az anna.photo máris rövidebb és ötletesebb megoldás. Hasonlóképpen tudományos vállalkozás esetén a .science, .tech, vagy .technology jó választás lehet. Ugyanez a logika mentén végighaladva szinte bármilyen jellegű vállalkozáshoz találhatunk megfelelő domain végződést, mely elé egy kulcsszavas kifejezést vagy akár a cég/brand nevét is társíthatjuk.

Amennyiben elkanyarodunk a cégektől, szerelmesek saját honlapjához jó ötlet az adameseva.wedding vagy a youand.me formátum. A .me alapvetően Montenegró tartományneve, de személyes oldalakhoz is előszeretettel használják.

Még ezeknél is tovább mehetünk és szójátékokat alkothatunk a végződések segítségével különféle honlapokhoz. Többek között ilyen lehet a gyere.be, a lépj.ki vagy a log.in.

Érdemes szétnézni a választott regisztrátornál igénybe vehető domain végződések között, és az ötletelést tovább folytatva biztosak vagyunk benne, hogy Ön is megtalálja a honlapjához leginkább passzoló domain nevet. Honlapra fel!

Nyitókép forrása: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top