Close

Újjáéledt egy legendás épület

tothjozsef

Szeptember 7-én ünnepélyesen átadták a teljesen korszerűsített Láng Művelődési Központot. Dr.Tóth József, Angyalföld polgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy megőrizték a múlt értékeit, azokhoz igazítva a 21. századi technológiát.

Dr. Tóth József elmondta, úgy modernizálták a Láng Művelődési Központot, hogy meghagyták az épület „retro” jellegét, hangulatát. A rendszerváltás előtt évekig itt, az aulában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem 1 méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot. Azt is figyelembe vették, hogy az évtizedek alatt megváltoztak a művelődési-kulturális centrum iránti igények. A beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított. A kivitelezés közbeszerzési eljárás keretében 2017. január 2-án kezdődött, és 2018 nyarán fejeződött be.
Az épület teljes energetikai korszerűsítésével, hőszigetelésével és a vadonatúj épületgépészeti rendszerrel az üzemeltetés gazdaságosabbá is vált. Az épület akadálymentes, 3 új liftet is beépítettek. A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – egyebek mellett energiatakarékos LED színházi lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

langmhaz

A polgármester felidézte a Láng gépgyár történetét. Láng László 1873-ban telepítette át gépjavító műhelyét a Váci útra. Az 1890-es évek elején az ország gőzgépszükségletét szinte teljes egészében a Láng fedezte. A budapesti földalatti generátorainak meghajtó gőzgépét a Láng gyár készítette. A 20. század első éveiben kezdték el gyártani a később oly fontossá és speciális termékké vált gőzturbinákat, majd az 1910-es évektől a dízelmotorokat és kazánokat. Láng Lászlónak fontos volt, hogy dolgozói művelődhessenek, szórakozzanak, erre biztatta is őket, támogatta is ezt az önszervezőző művészeti tevékenységüket. Mindig is jelentős közösségnek számított a „Láng” dolgozóinak igen nagy köre. Ők egymással is szolidárisak voltak. A Láng László Gépgyár Rt-t 1948-ban államosították; a cég fő profilja az energetikai gépgyártás lett. A hazai villamos erőművekben többnyire Láng-turbinák dolgoztak. A cég exportja is jelentős volt. 2000 közepe óta az ABB és a francia Alstom Power fúzióját követően a cég új neve: Alstom Power Hungária Rt.
A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal. 1949. augusztus 20-tól a Láng Kultúrház – művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók mellett újak is alakultak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, s különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak. 1968-ban a SZOT, a Vasas Szakszervezet és a Láng Gépgyár dolgozóinak összefogásával átépítették a művelődési házat. Ennek költsége akkor 20 millió forint volt.
Az újjáépített Láng Művelődési Központot 1970. január 14-én adták át. Az intézmény fenntartója a Láng Gépgyár volt, működtetője a szakszervezeti bizottság. Továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában. Ugyanakkor kifelé is nyitott filmklubokkal, színházi előadásokkal, vasárnapi matinékkal, könyvtár- és hírlapolvasó szolgáltatással. A magyar eszperantisták székhelye is itt volt. Országos hírű volt a vasútmodellező klubja. Mindig feladatának tekintette az öntevékeny művészeti csoportok felkarolását. Bevételeinek háromnegyed részét saját forrásból teremtette meg.

totolotto

A hetvenes években csak erősítette a legendáját a „Láng”, helyet adott rock- és beatzenekaroknak. A „Lánghoz” kötődött a Hungária és az M7-es együttes. Az utóbbi a Gemini, Metro, Hungária kivált tagjaiból szerveződött. Évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem 1 méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot. Az ingatlan 1997 márciusában került a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonába a Fővárosi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat megállapodásával, miután a Láng Gépgyártól megvásárolták.
A polgármester beszéde végén jelképesen átadta a „Láng” kulcsát a Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület vezetőinek.
A megújult épületben állandó kiállítás idézi fel a művelődési központ történetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top