Close

Alerta, alerta, antifascista! – rock-koncert mint a politikai mozgósítás eszköze

chemnitz rockkoncert

Ilyet nem látott még a világ! A szervezők 10-20 ezer résztvevőre számítottak, ehelyett tízezrek, a hivatalos becslés szerint 65 ezren vettek részt hétfő este a szélsőjobbos gyűlölet és uszítás ellen tartott szélsőbalos rendezvényen. A szervezők persze nem így minősítették magukat, ők a békét és szeretetet kívánták hirdetni egy rock-koncert keretében. A 65 ezer szép szám még egy koncerten is, bár nálunk a Szigeten többen vannak egy napon, és ha a szervezők rávinnének még valamilyen retro Love No War vagy ezt a németes Herz gegen Hass jelmondatot, a jelenlévők súlyától elsüllyedne a Sziget a Dunában.
A magamfajta gonoszkodóként aposztrofált egyének szerint könnyű dolog koncert ürügyén a fiatalokat mobilizálni. A fiatal demokrácia-turisták el is lepték a várost, egy gyászmenetre biztos nem jöttek volna ennyien. Öröm volt látni, ahogy ugráltak, kezüket Hitler-köszöntésre lendítve csápoltak a színpad előtt és a színpadon. A karlendítés a focidrukkerek és a rockerek sajátja, nekik szabad, náluk nem asszociálunk a rosszemlékű „heil”-re. Alerta, alerta, antifascista dalolták a balos nótát, és csápoltak hozzá rendesen, nagy volt a tombolás, szürcsölték az ingyen-kólát, nyalták az ingyen fagyit, és még az idősebbeket is magával ragadta a fiatalok eufóriája. Felszabadultak voltak: mégis jó és erőszakmentes a világ! A Morgenmagazin riportere szerint Chemnitzben hétfő este szeretet-energiák szabadultak fel. Az est fénypontja a szájra helyezett csók volt, amit a Toten Hosen szőke frontembere helyezett egy népviseletbe öltözött sötétebb bőrű menekült szájára. Lengtek a szivárványos zászlók.

A grátisz-koncertet a szervezők a szélsőjobbos uszítás, a rasszizmus ellen a (nemzetközi) szolidaritás jegyében szervezték. Fuck Nazis! feliratú fekete pólókat osztogattak: nácik takarodjatok, skandálták a szeretet jegyében. A transzparenseken is ott lengett, hogy ezt a várost sosem engedik át a rasszistáknak és a náciknak, viszont a menekülteket szívesen látják: refugees are welcome, no borders, no nations stop deportation! A koncert előtt a „Nácimentes Chemnitz” szövetség szóvivője tartott egy cseppet sem uszító beszédet, amelyben a sajtót, egész pontosan a Bild-Zeitungot, a politikát, pontosabban a CDU-t, továbbá a rendőrséget tette felelőssé a chemnitzi „szélsőjobbos” zavargásokért. Szerintük az újság mobilizálta országszerte a náci erőket, ők tehetnek a hajtóvadászatról is. A CDU felelőssége, hogy nem tett semmit a migránsokért, hagyta a szélsőjobb és az ellenséges menekültpolitika elterjedését. A rendőrök? Ők nem mások a nácimentesek szerint, mint állami üldözőszerv, akik az élharcos antifasisztákat üldözik és zaklatják. Végezetül felszólították a jelenlevőket, legyenek bátrak és támogassák anyagilag a nácimenteseket antifasiszta harcaikban. Neki is álltak azon nyomban perselyezni.

A buli rendbontás nélkül zajlott le. A pályaudvar és egyéb közlekedési csomópontok környékén volt kisebb tumultus, de ennek az oka a résztvevők nagy számában keresendő. Talán azért nem volt rendbontás, mert a zene nem ismer határokat, és a nácik is a Toten Hosenért rajonganak, vagy talán azért nem, mert a zavargásokat általában az antifasiszták generálják, és most maguk ellen zavarogni azért elég ciki lett volna.

A világhálón múlt péntek óta kering egy nyílt levél. A címzett minden jobboldali és náci identitású polgár. Németországnak nincs szüksége az AfD-re, mondja a levél a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártjáról, amelyik jelenleg a maga 17%-ával a CDU után a második legtámogatottabb németországi párt. Ez nem a ti országotok, itt senkit nem fognak külseje és származása alapján üldözni! Hiába kiabáljátok, hogy Ti vagytok a nép, nem vagytok, és sem Németország, sem Szászország nem vagytok. Németország mi vagyunk, különféle bőrszínnel és vallással, gyökereink az egész világra kiterjednek, és ennek a földnek valamennyi nyelvét beszéljük! (Amen!) A levelet a netes számláló szerint eddig 397.625-en írták alá, azaz a hallgatag többség, amelyik mostantól nem hallgat tovább. A facebookon már lehet „Wir sind mehr” (Mi vagyunk többen) feliratú profilképkeretet választani.

A világhálóra múlt pénteken felkerült a német államfő, az egyébként SPD-s Steinmeier posztja is, felhívás a néphez, hogy vegyenek részt a balosok által rendezett hétfői chemnitzi koncerten. Az államfő nem lehet jártas a pop-rock-kultúrában, különben biztos nem tett volna ilyet. Ugyanis a koncerten fellépők között volt a Feine-Sahne-Fischfilet nevű punkbanda (finom tejszínes halfilé), akiket a német államvédelmi szolgálat, a Verfassungsschutz évek óta megfigyelés alatt tart, elsősorban a rendőrök elleni gyűlöletkeltésük miatt: Repüljenek a rendőrsisakok – dalolják -, és húzzanak el maguk is délre, hogy szabad legyen a pálya a Balti-tenger térségében. Az állambiztonságiak szerint a banda antifasiszta köntösben a szabad demokratikus államrend és az általuk szélsőjobbosnak minősített pártok, szervezetek ellen izgat. Lehet, hogy az államfő jót akart, meg akarta nyugtatni a polgárokat a Chemnitzben történtek miatt, támogatni akarta az idegengyűlölet ellen fellépőket. De közben elfeledkezett arról, hogy bizony neki az egész népet kell képviselnie, amelybe a nácinak, embervadásznak bélyegzett csoportok is beletartoznak.

Foto: vaaju.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top