Close

Sikeres volt a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Megközelítőleg százezren vettek részt a 2018. május 25-27. között immár negyedik alkalommal megrendezett, 3 napos gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon és a vele párhuzamosan 27 helyszínen zajló Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok programjain.

A fesztivál ideje alatt a gödöllői helyszíneken a Nemzetközi Filmszemle és a Kárpát-medencei Filmszemle legjobb alkotásai kerültek bemutatásra, összesen 170 versenyfilmet láthatott a közönség. Az NMHH Médiatanácsa által 1 millió forinttal támogatott „Európa kék szalagja” Fesztivál fődíjat 2018-ban Szendőfi Balázs kapta eddigi munkássága és az idei fesztivál filmje – Hegyek-völgyek halai: A vizek bárányai és farkasai – elismeréséül!
A Nemzetközi Filmszemlében 2018-ban a legjobb természetfilmnek járó elismerést a BBC alkotója, Stephen Mcdonough kapta, Föld: Egy csodálatos nap című filmjéért.
A 3 nap alatt közel 22 000 mozilátogató élt a Fesztivál nyújtotta ingyenes filmnézési lehetőségekkel. Fő vetítési helyszín a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája volt, három teremmel. A Fesztivál és a Filmnapok pénteki Diáknapjára az országban működő számos oktatási/nevelési intézmény mintegy 12 000 diákja regisztrált. A Diáknap célja, hogy gyermekeink változatos programok révén testközelben tapasztalhassák meg hazánk csodálatos élővilágát, ismerjék meg tájait és a benne rejlő lehetőségeket éppúgy, mint az egyes egyének és csoportok felelősségét mindezen értékek megőrzésében.
A családi és szórakoztató – alapvetően a természet – és környezetvédelem megismertetésére és a szemléletformálásra épülő péntektől vasárnapig tartó – programokon, melyek helyszíne az Alsópark volt, közel 40 000 látogató fordult meg az 60 szakmai kiállító valamely standján. Az idei évben is nagy sikert aratott a TRASH ART MAGYARORSZÁG program, melynek keretében 37 szobor volt látható a gödöllői Fesztivál helyszínein. A Jam for Nature fiatal zenekarok tehetségkutató versenyét a Helo Zep nyerte.


A Fesztivál ideje alatt immár hagyományosan filmszakmai konferenciát is tartottak: „Készüljön több film a magyar tudományos eredményekről” – együttműködési lehetőségek 2018. címmel. A pénteki és szombati filmszakmai programok a magyar ajkú alkotók számára célzott tudásátadást és kapcsolatépítést szolgálták.
A Fesztivál vasárnapi napján az Ember és Természet diák fotóverseny, a Drop the ’C’ felsőoktatási verseny és a Köztünk élnek amatőr riporter- és filmverseny díjait adták át.
A szervezők értékelése szerint a fesztivál elérte a célját, miszerint a legszélesebb spektrumon megmutatni a közönség számára hazánk és a világ természetei szépségeit éppúgy, mint a jelenlévő problémákat, és együtt megoldást találni, valamint minden egyénnek segíteni megtalálni a saját helyét és szerepét ebben a rendszerben. Segítségükre volt ebben az MTVA M5 csatornája, mely május 27-én „A természet napja” címmel a Fesztiválról sugározta élő műsorát, bemutatva ezzel a Fesztivál és a Filmnapok programjait, a díjazott alkotókat és a díjnyertes filmeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top