Close

Fagyos reggelek: hogyan indítsuk könnyebben az autónkat?

zk.01.fagyauto

A téli, fagyos reggeleken nem csak nekünk, embereknek esik nehezünkre a reggeli munkába, iskolába indulás, hanem a legtöbb esetben autónk is nehezebben indul ilyenkor. Főleg akkor, ha fűtött garázs hiányában az utcán kénytelen éjszakázni. Ilyenkor még korábban kell fölkelnünk, hiszen az autó fagymentesítésére és indítására is időt kell szánnunk. Van azonban néhány fogás, amellyel könnyebben indulhat az autónk reggelente.

Tippek a könnyebb reggeli indulásért

Ahhoz, hogy a téli időszakban könnyebb legyen a dolgunk, érdemes még ősszel felkészíteni autónkat a hidegebb, nedvesebb évszakra. Ez a felkészítése nem merülhet ki a gumiabroncsok cseréjében, számos más feladat is vár ránk ilyenkor. Megfontolandó, hogy autószerelő szakember segítségét vegyük igénybe erre a feladatra, aki mindenre részletre kiterjedően átvizsgálja az autót, és javaslatot tesz a cserélendő alkatrészekre.
Mindenképpen érdemes ellenőriznünk az autóban található folyadékokat: a hűtőfolyadékot fagyállóval feltölteni (melynek fagyáspontját bármelyik töltőállomáson ellenőrizhetünk), télálló ablakmosó folyadékot beszerezni, ellenőrizni az olajszintet és a fékfolyadék mennyiségét.
Az autóba készítsük be a télen szükséges eszközöket, melyek a fagymentesítésben segíthetnek nekünk: legyen kéznél jégkaparó, zárolajozó (melyet érdemes rendszeresen használni a zárak, ajtók befagyásának elkerülésére), ha hosszabb útra indulunk, akkor szükséges lehet egy kisebb lapát, meleg takarók és a hegyekben hólánc. Érdemes lehet ellenőrizni, hogy megfelelő-e a fűtés az autó utasterében, ha nem, az a termosztát meghibásodására is utalhat.
Ahhoz, hogy autónk helyt álljon a téli szezonban, az egyik alapkövetelmény, hogy az akkumulátor megfelelő teljesítményt nyújtson. Ha régi vagy gyenge, akkor reggelente könnyen szembetalálhatjuk magunkat azzal a problémával, hogy autónk nem indul. Ha ez gyakran előfordul és a rendszeres töltés ellenére is jelentkezik, akkor célszerű beszereznünk egy új akkumulátort, és ezzel megkönnyíteni az életünket a téli reggeleken.

Hideg motor, fagyási problémák

A fagyos időjárásban az autók motorrendszerei is fokozott igénybevételnek vannak kitéve, hiszen a nagy hidegben sokkal lassabb a motorok felmelegedési ideje, főleg, ha dízelüzemű autóval rendelkezünk. A motor megóvása és hosszú élettartamának biztosítása érdekében ezért indításkor ne adjunk nagy gázt, mert ez rövid idő alatt is károsíthatja a motort. Ezt a tanácsot célszerű mindkét autótípusnál betartani, hiszen télen az álló autóban megdermed a motorolaj, és nem biztosít kellő kenést a motor alkatrészeinek, ennek következtében pedig azok sokkal gyorsabban kopnak. A dízelüzemű járműveknél ez fokozottabban igaz, így ez utóbbiak esetében a szakemberek azt tanácsolják, hogy indítás után jól tesszük, ha alapjáraton járatjuk a motort néhány percig, és csak ezt követően indulunk el vele. Minél hidegebb a hőfok reggel, érdemes annál több időt szánni erre az indításra. Így elkerülhetjük, hogy a motor alkatrészei idő előtt meghibásodjanak, és rövid idő alatt tönkremenjenek.
Még a legalaposabb körültekintés mellett is történhetnek problémák, amikor azzal szembesülve, hirtelen azt sem tudjuk, mit csináljunk. Ilyen lehet, ha nagy hidegben például elfagy a hűtővíz. Ha észleljük a problémát, akkor semmiképpen ne próbálkozzunk a motor beindításával, mert az még nagyobb károkat okozhat, hanem forduljunk szervizhez!

Forrás: ite.hu hírportál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top