Close

Hihetünk-e a médiának?

02.ecs.mediacimlap

Ez bizony nagy kérdés. Kinek, minek, hogyan, miért, mikor híhetünk, az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak?

Az első kézenfekvő válasz, hogy NEM. Hát miért is híhetnénk, amikor ugyanarról a témáról az egyik csatorna azt írja, hogy igaz, a másik pedig homlokegyenest az ellenkezőjét állítja. Ugyanez igaz a rádiókra, az internetes portálokra. Az egyik állítja, hogy például van Soros-terv, a másik pedig, hogy nincs, hogy van kötelező kvóta, a másik pedig, hogy nincs, és a sort folytathatnánk a végtelenségig. A furcsaság persze ott kezdődik, hogy az emberek egy része ezt elhiszi, a másik része pedig nem. Abba most kár is lenne belemennünk, hogy most kinek van igaza, mivel akkor már a politika ingoványos terepére tévedtünk.

A nézőt, újságolvasót viszont ugyancsak elgondolkodtatja, ha van egy hír, akkor az igaz-e, vagy hazugság. Olvasom a világhálón, hogy megtalálták a rák gyógyszerét! Hm. Vagy: egy hét alatt meg lehet tanulni angolul! Biztos?

Mondják, hogy számtalan módszere van a médiának az emberek manipulálására. Könyvek garmadája született e témában. Rendben. Tudományos módszereket dolgoztak ki arra, hogy például a tévéreklámokban nem is mutatják, nem is utalnak az eladni kívánt termékre, dologra, névre, eszmére, csak a másodperc tört része alatt bevillantják annak képét, s ez megragad a tudatalattinkban. Hatásosabb – mondják-, mintha direktben sulykolnák, ezt vedd meg, ezt szeresd, vagy utáld meg.

Mindez ma már megvan, létezik, működik. De mi vár ránk a jövőben?

A világháló szétrobbanása

Nos, úgy tűnik, ez még rosszabb, sokkal rosszabb lesz. Nézem az egyik műsort, amelyben egy informatikus hosszasan ecseteli, hogy ma már, ha kellő mennyiségű hangfelvétel áll a rendelkezésünkre, akkor bármit össze lehet vágni és el lehet adni úgy, hogy ezt valaki mondta, állította. Ez mindenkire igaz. Bármit össze lehet vágni, ami bizonyíték lehet egy házaspár válóperének bírósági tárgyalásán, vagy egy politikust ki lehet nyírni mondjuk éppen egy rasszista szöveg előállításával és nyilvánosságra hozatalával.

Tehát már ma sem híhetünk a saját fülünknek! A közeli jövőben pedig már a saját szemünknek sem híhetünk. Leegyszerűsítve: a videó felvételt is- a hangfelvételhez hasonlóan- össze lehet vágni, vagyis prezentálni lehet azt, amit az illető sohasem tett, vagy mondott. Rosszabb esetben bármit, akár bűnügy elkövetését is lehet kreálni és bizonyítani ezzel a technikával.

Ekkor még nem is szóltunk a mérhetetlen információtömegről, amely elárasztja az embereket, balról, jobbról, föntről, lentről. Nos nem kell sokáig várni, amíg belefulladunk ebbe az információ-cunamiba, s ekkor jön majd a világháló szétrobbanása.

Szóval, kinek higgyünk?

Ha így megy tovább, akkor az emberiség visszatér a régi „faluközösségekhez”, és csak a családtagjainak, a szomszédjainak, ismerőseinek hisz majd. Mert ebben a hazugságáradatban már azt sem hiszi el, amit lát, hall!

EGERSZEGI CSABA vezető szerkesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top