Close

A Fidesz-székház előtt tüntetett a Jobbik

Budapest, 2017. december 15. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszél pártja tüntetésén a Fidesz székháza előtt Budapesten 2017. december 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A „kiépülő orbáni diktatúra” és az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Jobbikot „ellehetetlenítő” büntetése ellen tiltakozott a Jobbik Budapesten, a Fidesz székháza előtt pénteken.

A fáklyás demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke a Jobbik szimpatizánsai mellett mindazokat, így más pártok és civil szervezetek képviselőit is köszöntötte, akik azért vesznek részt a rendezvényen, hogy kiálljanak a magyar demokrácia mellett.
Ugyan különbözőképpen gondolkodnak a világról, ám összeköti őket a szabadság szeretete. Ugyanis, miközben történelmünket megannyi széthúzás jellemezte, amikor veszélybe került a szabadság, mindig képesek voltunk az összefogásra – tette hozzá.
Úgy vélekedett: ezért sem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig a szabadságharcost imitálja, „miközben ócska, sunyi, aljas tolvajként ellopja a szabadságunkat”.
De mi nem leszünk „sem tatárnak, sem töröknek, sem németnek, sem orosznak, sem Orbán Viktornak a szolgái” – fogalmazott Vona Gábor.
Közlése szerint a nemzeti együttműködés rendszerében először a közpénzek veszítik el közpénzjellegüket, majd a szabad sajtó a szabadságát, a független civil szervezetek a függetlenségüket, most pedig a pártok, először a Jobbik, a legerősebb ellenzéki párt felszámolására törnek.
Az ÁSZ büntetése mögött a „demokrácia halálra ítélése sejlik”, miközben Orbán Viktort semmi nem érdekli, csak a hatalom és a foci – mondta a politikus.
Hangsúlyozta: tévedtek, amikor azt hitték, hogy Európa szívében és az Európai Unióban nem térhet vissza a diktatúra, ám a demonstráció történelmi fordulópontot jelent, mert sok, különbözőképpen gondolkodó embert össze tudott hozni, akik szerint a 21. századi Magyarország csak összefogással építhető fel.
Egyben a demonstráció résztvevői megmutatták, hogy nem félnek. Aki fél, az Orbán Viktor, a kétségbeesetten kapkodó diktátor, „aki derékig süppedt a lopott pénzbe” – mondta Vona Gábor.

Nyikos László, az ÁSZ egykori alelnöke azt mondta, szégyellnie kell, hogy tizenkét évig a számvevőszék egyik vezetőjeként dolgozott, a szervezet ugyanis elvesztette hitelét, Domokos László elnök pedig eljátszotta annak reputációját.
Szavai szerint az ÁSZ negligálta a nemzetközi szakmai szabályokat, és a pártpolitikai küzdelmek mezejére lépett, a fenyegetést, a félelmet helyezte eszköztárába. Hozzátette: Domokos Lászlónak le kell mondania.
A tüntetésen ezer-ezerötszázan vettek részt, köztük Juhász Péter, az Együtt elnöke és Fekete-Győr András, a Momentum vezetője. A résztvevők jobbikos, nemzeti színű és EU-s zászlókat, valamint fáklyákat emeltek a magasba.
Többen transzparenseket tartottak, az egyikre azt írták: „A frÁSZt hozzátok az országra!”
A tömeg a többi között azt skandálta, hogy „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!”, valamint „Nem leszünk Moszkva!”
Az ÁSZ december 6-án közölte: vizsgálata szerint az idei év első fél évében a Jobbik 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.
A törvény arról rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top