Close

A Ringről: fontoskodás a fontok körül

ringmediabl

Fontoskodás a fontok körül. Vajon milyen cím, mekkora terjedelmű lead (a cikk, bejegyzés tartalmát egy-két mondatban ismertető, bevezető szakasz), mekkora font (betű) kell az érdeklődés felkeltéséhez? Ilyen típusú témákról beszélgettem hosszú órákon át a Ring Magazin szerzőgárdájával Budapesten, miközben “jól kitárgyaltuk” a magyar online magazinok és újságok mindenféle minőségét.

Utazás és olvasás a vonaton, metróban és mozgólépcsőn

Az InterCity népe ma már nem a zsíros csirkecomb elfogyasztásával foglalatoskodik, mint régi vonatos emlékképeimben, hanem a mobiltelefonján internetezik, a felkészültebbek pedig a laptopjukat lapogatják Pécstől Budapestig és visszafelé ugyanígy. Az ülések mellett 230 Voltos konnektorok, hogy le ne merüljön a kedves utas kommunikációs eszköze, miközben a MÁV-Start wifijén száguldozik a nagyvilágban. A vonatutazás azért nem teljesen alkalmas tudományos munkák, elmélyült blog bejegyzések megírására vagy olvasására, nagyobb eséllyel nyomul a kommersz, hiszen mindig akad két asszonyság, aki képes a vonat robogását a nagyothallás drámájával vegyítve nem kívánt közösségi élményt teremteni.

Nagyon metró, nagyon internet.

A metró az más, ott a laptopok táskák mélyére merülnek, ám nagyjából minden harmadik utas az okostelefonjára hajol, valami olcsó, gyors McHírekért nyomogatja az I-Billentyűit vagy szemével az Androidján a McFacebook fiókjában lődörög – ahogy ez a McWorld világában mindenütt a Földön ugyanígy érvényesül.
Ha a Gerillamarketing blogomba írok – és lehozza az Index2 vagy a Napi.hu – akkor ők, a metró népei az én tisztelt olvasóim, nekik írok, ők lapoznak rá a mondataimra. A metrón olvasóknak “tökös” címekkel kell szolgálni, mint teszem azt “A demokrácia bekaphatja” vagy “Ötven fölött egy senki leszel”és ezeket az írásaimat tényleg megnézte a budapesti metró népe, a debreceni villamos közönsége és Pécsett, Szegeden, Győrött, Miskolcon a buszokon is akadt rá jónéhány olvasó.
Itt az érdekes téma, a stílus mellett a fontok nagysága is sokat számít. Az apró betűket kirázza és a padlóra dobálja a metró és a vonat is, a legjobb készülékekből is.
Persze más felületen másképpen kell írni. Máshol másképpen olvassák a híreket, a cikkeket, a blog bejegyzéseket akár ugyanazok az emberek is.

A ringesek körében

Aki kalapácsot tart a kezében, az mindent szögnek lát.
Ha a Ring Magazin megújulásáról van szó, akkor lám, Pécstől a kedves meghívás színteréig, a Batthányi térig, vagyis az Angelica Étteremig mindent fontnak, stílusnak, leadnek, címadásnak láttam.

Itt aztán Földesi József kiadó-tulajdonos, Fázold Helga vezető szerkesztő és a többiek kedves, nagy tapasztalatú társaságában elmerültünk a piaci kínálat elemzésében.
Miért van az, hogy a HVG 96, a többi online újság pedig zömmel 72 dpi-vel hozza a képeket? A HVG-nél vajon mivel érik el, hogy ennek ellenére ne lassuljon élvezhetetlenségig a betöltési gyorsaság? És ha már a HVG-nél tartunk: miért nem használnak közcímeket?
Ilyen szempontból, a Heading 1-6 használatából, az Index vizsgázik a legjobban.
Rögzítjük is: a címsor tag-ek az olvasót is segítik, orientálják, kezelhető-olvasható mennyiségűvé teszik a bekezdéseket és ráadásul a keresőoptimalizálást is segítik a fontos kulcsszavak, kulcskifejezések kiemelésével.
A Ring Magazin font nagyságot tervez növelni, mondjuk a 444.hu, a 24.hu vagy az Origo nagyságáig, de a Zoom hórihorgas fontjait azért már mindannyian túlzónak találtuk.
És persze a dilemmák: printben a talpas betűk dívnak, online viszont a Google valamelyik betűtípusa lenne jó?

És mindezeken túl is a Google friendly url-ek ma már nélkülözhetetlenek, és persze az online marketing által megkövetelt kapcsolatok is. Aztán jól kitárgyaltuk a Googlet is, a Trends-től a Search Consoleig – még szerencse, hogy közben senkinek sem merült le az egy-egy érdekes példával felpöckölt és körbeadott mobilja.

Jegyzi: Bognár László webmarketing-, SEO tanácsadó

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top