Close

Lány a szomszédból…

szelbern001

 

 

 

Kis feketében, délutáni kora estén. Mint egy modell. Ha most csöppentem volna ide a Holdról, akkor bármi másról beszélgethetnénk​, mint amire ép készülünk.​ Divatról, trendekről, cipő vagy kozmetikai márkákról, esetleg festményekről. Politikáról? Nem, kizárt. ​Vagy ha mégis… akkor ​pont​ úgy, ahogyan ​végül ​történt: szenvedélyesen, Anyaként​, nőként, Medveként. ​Mert fontosabb lehet a divatná​l​, márkáknál anyaként a Világ? Amit majd örökbe hagyunk gyermekeinkre. A múlt, amiből majd merítenek – a jövő, amit most készítünk. Üsse a kő a divatmárkákat, legyen helyette a politika. Amivel valóban lehet más a világ. És lehet más a politika? Szél Bernadett, az LMP politikusa, miniszterelnök jelölt. Mint a ​lány a szomszédból, közvetlen, derüs, de határozott.

– Tegeződés vagy magázódás?

– Tegeződés. köszönöm

– Protokoll vagy lezserség?  

– A fölösleges protokolláris dolgokat nem szeretem, de aminek értelme van, azt mindig betartom. Tehát is-is.

– Számít-e a poltikában, hogy nő vagy férfi? 

– Kellene, hogy ne számítson, hogy esélyegyenlőség legyen, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs jelentősége. Jó értelemben véve is mondhatom, gyakran előfordul, hogy nők odajönnek hozzám az utcán, hogy nekem el merik mondani, amit egy férfi politikusnak nem. De önmagában véve probléma, hogy a társadalmunkban 52 százaléknyi nőnek 10, vagy még annál is alcsonyabb százaléknyi képviselete van  a magyar Parlamentben. 

 Hova lettek a nők? 

– Soha nem álltunk jól. Régi probléma ez, de szomorú, hogy a mai napig nem történt változás. 

– Milyen lenne a változás? Hogyan nézne ki?

– Az a politika ami jelen van ma a magyar közéletben nagyon taszító, egyaránt a férfiak és a nők számára is. Az értelmetlen viták, a mellébeszélések az egyenes válaszok helyett… Ez taszítja az embereket, emiatt nagyon kontraszelektált lett a politikusok köre. Nagyon sokszor azt érzem, hogy a hétköznapi ember, nem érzi, hogy a politika valós képviselete lenne az érdekeinek. Tisztességes emberek zömében azt szeretnék látni, hogy ez másként legyen. Nem is azzal foglalkoznak hogy milyen ideológia, vagy párt áll mögötte, hanem azt akarják látni, hogy foglalkoznak velük, hogy a Parlamentben vannak emberek, akik az alapvető problémáik megoldásában érdekeltek. Ez teljesen jogos! Az oktatás politika összeomlott, az egészségügy összeomlott, a  bérek alacsonyak, a korrupció az egekben. Ehhez kellenek megoldások. Az ideológiákat ilyen értelemben viszont nem akarom lebecsmérelni, nyilvánvaló, hogy mi egy zöld párt vagyunk, fontos számunkra a környezettudatosság. Tehát a megoldásaink is ebből az irányultságból fognak érkezni. Ezért van például többkulcsos adó javaslatunk, tőlünk ne is várjanak egykulcsosat, hiszen mi a társadalmat mindig egy zöld politikai irányban kívánjuk tartani. 

 Tehát a politika nem képviseli az emberek érdekeit

– Abszolut. Magyarországon a politikusok jelenleg vagy magukkal foglalkoznak, vagy egymással, vagy hogy hogyan kellene a kormányt leváltani és az egyik párt beszél a másikról. Ez a káosz. Az ellenzék oldalán is teljes káosz van. Van amelyik pártban értékek szintjén, ideológiailag is, van amelyikben az egymásnak való üzengetések kapcsán. Ezért is született meg a döntésem, hogy felvállalom ezt a poziciót ( miniszterelnök-jelölt) mélyen elegem lett abból, ami jelenleg itt folyik, ellenzéki szinten is. Ez így nem konstruktív, ezen muszáj változtatni. 

– Hogyan érdemes bármit is tenni? A régieket kell legyengíteni, vagy új koncepciókat erősíteni?

– Pozitív kampányra készülök. A problémákat mindenki tudja, a megoldásokat kell megmutatni. Nekünk nem is áll jól másfajta politizálás, csak a megoldás keresések. Mi egy decens párt vagyunk, mi kiszámoljuk azt is, hogy a költségvetést hogyan lehetne másként elkölteni. Ezért nem is populista megoldásokat durrogtunk a levegőbe. 

 Kicsit úgy ézem, mintha nem is egy klasszikus értelemben vett politikus hallgatnék, hanem egy Anyát. Aki a gyermeki számára harcol egy élhetőbb jövőért…

 SzelBernadett1551

–  Sőt.( mosoly)  Akkor elmondom, hogy ennél még közvetlenebb összefüggés is van a kettő között… Anyaság és politika. 2008-ban alakult az LMP, akkor szülketett az első gyermekem. 2010-ben pedig a második lányommal várandósan csináltam végig a választási kampányt, utána a budakeszi polgármesteri kampányomat is. Vagyis abszolút bennem van annak a felelősség, hogy nem akarok itt hagyni egy kiégett és tönkretett sárgolyót…

– Igen, ha változást akarok szülőként, akkor meg próbálok egy olyan poizicót válllalni, ami a gyermekeim számára a legjobb…

– Ez teljesen igy van. Jól látod! Bennem ezért nem is ellentmondásban van, ( anyaság-politika) hanem egységben állt össze. A gyermekeim, a várandóság, végigkísérték a politikai indulásomat. Amikor pedig hazaérek és átölelnek, minden feszültség eltűnik, kioldódik belőlem és nagyon nagy egységben vagyok velük. Mindig ez jut eszembe, ebből töltődöm. Pontosan tudják, hogy anya dolgozik, azért hogy …. a szegény emberek ne az utcán aludjanak, legyen otthonuk, vagy ahogyan egy gyermeknek mindezt el lehet magyarázni: hogy a méhecskék ne pusztuljanak ki! Ami az érdekes, hogy gyermekként ez a tudás és felelősség valamennyiünkben ott van, de azután felnőttként valahogy megkopik.Tanuljunk a gyerekektől. 

– Befolyásolta az életedet, hogy magad is fiatal voltál 1989-90-ben, amikor fiatalok, demokraták törtek át ideológiai falakat és bejutottak a Parlamentbe? 

– Emlékszem… azokra a pillanatokra is. Napok, hetek, hónapok szintjén tudom felidézni. Nagyszerű volt. Azok az idők… a narancs, a hallgasd a szívedre, nem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle.  Bevallom őszintén, nem gondoltam volna soha, hogy a Fidesz legelkötelezettebb ellenzéke leszek. És soha nem is akarom azokat az időket elfejelteni, azt, hogy én is miért kezdtem el… ezt volt az első bejegyzésem is politikusként a Facebokon oldalamon: soha nem akarom elfelejteni! 

– Milyen Szél Bernadett oszága, milyen, ha Szél Bernadett a miniszterelnök? 

– A megújuló Magyarország. Bérrendezés, kiváló oktatás, műküdő egészségügy, nulla korrupció. Ezeket kell a leggyorsabban rendbe tenni. De tovább menve: a tömegközlekedés legváltozatosabb módjaival közlekednek az emberek, a vidék felelősen összekötődik a nagyvárosokkal. Virágzik a mezőgazdaság,a  biogazdaság, a kis gazdálkodók. Nem Argentinából jön a paprika és nem spanyolországi a padlizsán. Rengetegen tanulnak, különbző korban, fejlesztik a tudásukat. A gyerekek nem értik azt a kérdést, a vakáció végén, hogy most szomorú vagy? Hiszen olyan oktatásban vehetnek részt, amelyhez örömmel kapcsolódnak. Egy olyan oktatási rendszerünk van, ami hozzájuk igazodik – és nem őket próbálja beletuszkolni egy rendszerbe. Az egészségügyi elltátás jó, de alapvetően nem kell annyi embernek igénybe vennie, mert a prevenció nagyon erős. Segítünk az embereknek, hogy egészségesek maradjanak. Segítjük az egészség megőrzését. A tömegsportolást. Nem stadinokat építünk, hanem helyeket ahol lehet focizni, biztonságban futni, biztonságos tömegsport tereket. Sokan kerékpároznak, de az autók között is egyre több az elektromos, és nem atomerőművek termelik az energiát, hanem az alternatív energiákból nyerjük, szél, nap, biomassza, szükségszerűen a hulladékból is. Nem az élő termőföld rovására cselekszünk. Ha bemegyünk egy üzletbe, jókedvvel találkozunk, jó a fizetése, normális a munahely, nem stresszeljük egymást sem. Sokan dolgozhatnak otthonról, nem kell mindennap bejárniuk, olyan a munkavállalói rendszer, hogy kombinálhatja… Nemzeti értékeink, kihasználtak. Marad idő és energia a hétvégékre, jut idő a családra, egymásra, a kikapcsolódásra, mert racionális a munkaerőpiac, a munkavállalóért van, teljes értékű. 

 szelbern003

Mi, mint LMP nem kitaláltuk ezt az erőt, ez az erő ott van, mi csak megmutatjuk ezt… A nagy változások mindig lépésről lépésre történnek. Akkor tud jót hozni a világra, ha nem sokk-szerűen történik. Kezd egy új fordulópot kibontakozni a világban … Más a politikánk, mint ami eddig jelen volt a jobb- baloldallal, nem tudom másként fogalmazni: új generáció. Lépésről, lépésre, a világba nagyon jó üzeneteket tudnak küldeni az új politikai vezetők. Képesek arra, hogy bátorítsák a nemzeteiket, hogy lépjenek ki a dobozból, a skatulyákból, új szerepeket, feladatokat merjenek vállalni. Saját népszerűségük okán a tárdasadalmat is egy következő szintre emelhetik így. Belső döntés egy politikusnál, hogy mit szeretne: hatalmat? Akkor a félelmre fog építeni. Ha viszont egy újabb, következő szintre akarja emelni a nemzetét, sokkal munkásabb, sokkal nehezebb út vár rá, de ez hoz jót egy társadalomnak.

Fázold Helga  

Szél Bernadett részletes életútjáról, szakmai állomásairól magazinunkban itt olvashatnak:

http://ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=40716:n-a-ringben-&catid=118:magyar-globusz&Itemid=422 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top