Close

Eltört az öreg tölgy

oregtolgybeet

 

Még látta Beethoven, majd a két világháború hadi sebesültjei és annak idején még Mária Terézia személyesen  adományozta a parknak – az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának 250 éves tölgyfáját komoly kár érte. A múlt heti viharokban a martonvásári csertölgy szinte kettértört és elveszítette lombkoronájának jelentős részét.
A kutatóközpont a park fenntartójaként folyamatosan szembesülni kényszerül az idős fái – tölgyek, platánok, gesztenyék – elöregedéséből adódó veszteségekkel. Ez a vihar kár azonban váratlanul ért mindenkit. „A következő napokban szakemberek bevonásával igyekszünk gondoskodni a tölgy sérülésének szakszerű ellátásáról, illetve megakadályozni a kórokozók és kártevők esetleges további károkozását. A hatalmas lombtömegvesztést követően csak remélni tudjuk, hogy a statikai változás nem okoz további mechanikai károkat – nyilatkozta hozzáértően Balázs Ervin, a kutatóközpont főigazgatója. 

Az MTA központ az egykori főúri rezidencia és angol park területén található Martonvásárban, a Brunszvik kastélyban. A most megsérült tölgy még Mária Terézia uralkodásának idejében került ide, amikor is az uralkodónő személyesen járt el a park kialakításánál, többek között fákat is adományozott. A cél egy valódi angol park kialakítása volt Magyarországon.
„Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat” – írta 1815-ben az angol Richard Bright a martonvásári Brunszvik kastélyról. A hely békéjének és szépségének hamar híre ment és sok nemes ember mellett Beethoven is sokszor és örömmel fordult meg itt a XIX. század elején. A zeneszerzőt a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz és főként annak hölgytagjaihoz fűződő barátsága is vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját – köztük az Appassionata-szonátát – a Brunszvik családnak ajánlotta és itt, a park tavának színpadán mutatta be. Martonvásárt emiatt ma is előszeretettel emlegetik Beethoven városának 
Gróf Brunszvik Antal, Mária Teréziától kapta a birtokot és a grófi rangot, fiával Ferenccel pedig közösen virágzó gazdaságot teremtettek itt. A két világháború során hadi sérülteket láttak el a kastély falai között. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne egy szigettel, hatalmas, árnyas fákkal és a szabadtéri színpaddal. Itt játszott anno Beethoven és nyaranta 3 alkalommal minden évben most is koncertet tartanak a tiszteletére és felcsendülnek az ismert dallamai.

kastelyparkmartonvasar01

A sérült öreg tölgy a kastélyparkban

Forrás: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top