Close

A fenyegetőző rektor

A kérdés az, vajon ki és mi jogosítja fel a CEU rektorát arra, hogy kioktassa és megfenyegesse az egyetemét vendégül látó, befogadó országot? Meddig lehet eltűrni ezt a pökhendi hangot, különösen akkor, ha, – mint az fekete-fehéren kiderült,- számos törvénytelenség van az akkreditáció kapcsán, hogy nem felel meg a működése a magyar törvényeknek, hogy nincs a CEU mögött az USA-ban egyetem, csak egy postafiók, hogy egyedülállóan a magyar diploma mellé még amerikait is kiad, és még sorolhatnánk.

Az csak hab a tortán, hogy mint azt dr. Csókay András professzor úr mondta: „a CEU a keresztény szellemiséget és hagyományt tagadó, kozmopolita-ultraliberális ideológiai kiképzőközpont.”
Arra pedig kíváncsi lennék, hogy merne-e így fenyegetőzni hasonló esetben például az USA-ban, vagy Svájcban, vagy akár Kanadában. Vagy azokban az országokban, ahonnan páros lábbal kirúgták a CEU-t, például Csehországban.
E.Cs.

CEU-rektor: ha a kormány békén hagy minket, mi is békén hagyjuk őket 
Nem gondolom, hogy ez a vita jó Magyarországnak, jó az üzletnek vagy jó a felsőoktatásnak – kezdte mondandóját a magyar kormány CEU-ellenes felsőoktatási törvényéről Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora. Bízik benne, hogy megoldódik ez az ügy a kormány és az egyetem között és minden folytatódhat a megszokott módon – mondta el a HVCA és a Portfolio CEE Private Equity, Venture Capital and Corporate Finance konferenciáján. Ignatieff emellett beszélt arról is, miért fontos az üzleti világ és a felsőoktatás közötti kapcsolat erősítése és milyen startupokat segítő innovációs eszközökkel bír a CEU.

Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora az oktatás és az üzlet kapcsolatáról beszélt előadásában:

· Nem gondolom, hogy ez a vita jó Magyarországnak, jó az üzletnek vagy jó a felsőoktatásnak – kezdte mondandóját a magyar kormány CEU-ellenes felsőoktatási törvényéről Ignatieff. Magyarország nem fektet be elég energiát a középiskolai és felsőoktatási oktatásba, pedig ez az egyik, ha nem a legfontosabb terület, amire érdemes költeni – hangsúlyozza.
· Az átmenet eszközeként hozták létre a CEU-t, hogy az egész KKE régió felzárkózását, átalakulását segítse – mondta. Magyarországon egy posztgraduális képzést nyújt a Közép-európai Egyetem, ahova 120 országból érkeznek diákok, nagyjából olyan, mintha az ENSZ-et képeznénk le az egyetemen.
· Egyre nagyobb a verseny az egyetemek között azért, hogy a legjobbak között legyenek, a CEU-n a vállalkozástan és annak oktatása központi helyet foglal el. Az egyetem a kvantitatív tudományokkal, a big datával (adatforradalom) is foglalkozik, Magyarországon egyébként is nagyon nagy a matematika hagyománya, világszinten is kiemelkedő nevekkel büszkélkedhet.
· A CEU kognitív tudományokat felölelő laborokkal is bír, ahol a kognitív képességeket vizsgálják az egyetem tudósai. Emellett ott van az innovációs labor, ahol startupok elindulásában segít az egyetem. A változások viharában élünk, ezekre a változásokra való felkészítésben pedig a felsőoktatásnak komoly szerepe van, mint ahogy abban is, hogy felelősségteljes döntésre tanítsa vagy legalább afelé vezesse a diákokat – tette hozzá.
· A mesterséges intelligencia fejlődéséhez kapcsolódóan kifejtette, hogy nem volt még olyan a történelemben, amikor az ipari fejlődést látva az emberek ne tartottak volna attól, hogy a fejlődés elveszi a munkájukat. De a mesterséges intelligencia és az ipari fejlődés nemcsak a munka elvesztéséről szól, hanem a munkahelyi vagy otthoni kultúra átalakulásáról is.
· Az oktatás és az üzleti élet együttműködésével kapcsolatban még elmondta, hogy ez is akkor tud jól működni, ha a felek ismerik egymást és megbíznak egymásban. Az üzleti világnak érdeke, hogy támogassa az egyetemi kutatásokat, mivel később ezekből ők is profitálnak. Az egyetem innovációs laborja kormányzati oldalról is nagy fontossággal bír, érdekessége a történetnek, hogy a hónap innovációs laborja címet éppen akkor nyertük el a kormánytól, amikor az egész CEU-törvény körüli botrány kitört – mondta.
· Egy kérdésre válaszolva kifejtette: vannak vészhelyzet esetén terveink, de Magyarország az otthonunk, ide tartozunk. Magánegyetem vagyunk, igaz, de 600 magyar munkavállalót foglalkoztatunk és 400 magyar diákot oktatunk. Bízunk benne, hogy a magyar kormány enyhülést mutat a CEU-törvény ügyében és sikeresek lesznek a New York-kal lefolytatott tárgyalások, addig is az élet megy a megszokott medrében az egyetemen. Maradjunk felelősségteljes állampolgárok, ez a legfontosabb – fogalmaz. Ha a kormányzat békén hagy bennünket, mi is békén hagyjuk őket – tette hozzá.
portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top