Close

Sosem látott cenzúra jöhet a Facebookon, ha tényleg elfogadják a gigabüntetéses törvényt

Olyan súlyos pénzbüntetést helyeztek kilátásba európai erők a Facebooknak az oldalon megjelenő gyűlöletbeszéd és kamu hírek miatt, amely Zuckerbergék szerint már káros. Nem is csak nekik mint vállalatnak, hanem a moderátorok túlzott félelme miatt a felhasználóknak is.cenzúra

Politikai oldaltól függetlenül megelégelték a Facebookon időnként zajló negatív dolgokat – a gyűlöletbeszédet, az erőszakos jelenetek közvetítését és a kamu híreket – a vezető német politikusok – ezt még decemberben írtuk, és az ügyben fel is pörögtek az események. Márciusban Heiko Maas német igazságügyi miniszter olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra (15 milliárd forintra) is megbírságolhatók internetes közösségi oldalak, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket.

A “gyorsan” egyébként maximum 24 órát jelent, még a Google és a Twitter is megígérte, hogy ennyi időn belül törlik az ilyen tartalmakat. A Facebook 7500 fős moderátorhadsereget állított fel erre a célra, hatékonyságuk és hatásuk viszont sok érdekes kérdést felvet.

A Facebook hivatalos reakciójára elég sokáig kellett várni, de a német WirtschaftsWoche közétette Mark Zuckerbergék véleményét. Nem meglepő módon túlzottan magasnak tartják a büntetés összegét, mert szerintük ezzel olyan nyomás alá helyezik a moderátorokat, hogy még a legális tartalmakat is letörlik, csak hogy biztosan elkerüljék a komoly pénzügyi megvonást. Aligha van olyan moderátor, aki magára vállalja, hogy egy általa nem törölt bejegyzés miatt kapjon euromilliós büntetést a munkáltatója. A közösségi oldal sajtósa megemlítette, hogy szakértőik szerint a büntetés szembemegy a német alkotmánnyal és az EU szabályozásaival is.

A kamu hírek terjedése ellen egyébként ön is tehet – itt nézheti meg hogyan –, illetve érdemes ezt a jelet figyelnie az üzenőfalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top