Close

Vakondokpörkölt vacsorára

roma1

Vajon hogyan reagálnánk, ha egy kilenctagú roma család költözne a kertünkbe? És ha később a nappalit is bevennék? A ROMAZURI című francia vígjátékban éppen ez történik a szabad szellemű egyetemi professzorral, Jean Etienne Fougerole-lal és családjával.

A számos nagy sikert aratott filmben megismert Christian Clavier (akit kissé furcsa látni az elhízott, liberális értelmiségi szerepében mondjuk a Jöttünk, láttunk, visszamennénk trilógia túlmozgásos, tuskó szolgája után) alakította prof új könyve, a Tárt karokkal aktuális témát boncolgat: nyújts segítséget a rászorulóknak! Egy tévévita során nagy ellenfele, a harcias szélsőjobboldali közszereplő felszólítja Fougerole-t: a nagy szavak helyett mutasson inkább példát, fogadjon be romákat otthonába!
Több sem kellett Babiknak és családjának, akik a műsort látva azonnal cselekedtek, és bekopogtattak az elit negyedben élő tanárhoz és dúsgazdag, szobrász feleségéhez. Kis alkudozás után Fougerole villájának kertjében hamar fel is állítják lakókocsijukat, a professzor és felesége pedig megpróbál jó képet vágni az eseményekhez. Már csak azért is, mert a gyengén fogyó könyv eladási indexére még jó hatással is a lehet a romák befogadása. Babikék hamar belakják a hatalmas telket, s hamarosan már a házat is birtokba veszik, ott is leginkább a mellékhelyiséget és a medencét.
Babik a tanárt Tárt karoknak (franciául – persze roma akcentussal – Bras ouverts) szólítja, aki kiütést kap a kedves becézéstől. Pedig ez még csak a kezdet, hiszen a romák vakondokpörkölttel vendégelik meg őket, máskor a házigazda féltve őrzött borospalackjait dézsmálják meg. A vendégeskedés egy ponton túl már nyűg a szájhős, nyárspolgár Fougerole-nak, aki kapcsolatai segítségével elintézi, hogy a család tagjai dolgozzanak, a gyerekek iskolába járjanak. A megannyi mulattató szituáción nagyokat kacag a mozilátogató, miközben a film számos kérdést vet fel, egyszersmind a rendező tükröt tart az olykor a szavakkal könnyen dobálózó nyugati liberális értelmiség elé.

ROMAZURI, avagy jöhet az egész pereputty! (Eredeti cím: Á Bras ouverts)
Forgatókönyv: Guy Laurent, Marc de Chauveron
Főszereplők: Christian Clavier, Ary Abittan, Elsa Zylberstein
Operatőr: Philippe Guilbert
Rendező: Philippe de Chauveron
Magyarországi bemutató: 2017. június 8.
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=8d7xxiQZz98

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top