Close

Francia elnökválasztás – Szakértő: a papírforma Macron mellett szól

Fotó: thelocal.fr

Még nem dőlt el a francia elnökválasztás, de a papírforma egyértelműen Emmanuel Macron mellett szól – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a Kossuth rádió 180 perc című adásában hétfő reggel.

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával. A harmadik a konzervatív Francois Fillon (19,91), a negyedik Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali politikus (19,64) lett. Benoit Hamon szocialista elnökjelölt 6 százalékot szerzett.
Soós Eszter Petronella ezzel kapcsolatban jelezte: minden jelölt képes volt a bázisát mozgósítani, ennek köszönhetően lett viszonylag magas (mintegy hetvenszázalékos) a választási részvétel. Úgy tűnik, Macronnak és Le Pennek stabil szavazóbázist sikerült összehozni, aminek a nemzetgyűlési választás szempontjából is jelentősége lesz – tette hozzá.

Ha Francois Fillonnak „nem lettek volna ügyei”, akkor a választás toronymagas esélyese lehetett volna a szakértő szerint. A szocialisták rossz eredményét történelminek nevezte, azzal: egyik oka a kormányzás, vagyis az, hogy „átragadt” a jelöltre is a kormányzó párt népszerűtlensége. Emellett – jegyezte meg – Hamon kampánya erőtlen volt és a szocialista párt balszárnyához szólt. A szakértő szerint Hamon tulajdonképpen nem az Élysée-palotáért, hanem a szocialista párt vezetéséért kampányolt.
Soós Eszter Petronella azt mondta, a második fordulóra Macronnak sokkal nagyobb a tartaléka, mint Le Pennek, ugyanakkor a kampány még szűkítheti a jelöltek közötti különbséget.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top