Close

Ritka 17. századi holland térképet találtak egy skóciai ház kéményében

Fotó: dailymail.co.uk

Egy köteg rongyról – amelyet egy kéménybe tömve találtak, hogy a huzatot megállítsa – kiderült, hogy egy ritka 17. századi térkép.

Az antik tárgyat egy házfelújítás során találták a skóciai Aberdeenben, és búcsút akartak neki mondani mielőtt valaki közelebbről megvizsgálta és megmentette a szemetestől.
A dokumentum egy világtérkép és egyben egy falitérkép, amelyet a híres holland rézmetsző Gerard Valck készített és csak két ismert másolata létezik.
A térképet a Skót Nemzeti Könyvtárnak adományozták, ahova feltekerve egy műanyag zsákban érkezett meg nagyon rossz állapotban.
Piszokkal volt bevonva, és súlyosan károsodott bizonyos helyeken miután megtámadták a kártevők és a rovarok.
A könyvtár szakemberei az első alkalomról mikor hozzányúltak elmondták, hogy úgy nézett ki mint egy köteg rongy és rendkívül óvatosan kellett kezelni mivel a térkép darabjai leestek, mint a konfettik, minden alkalommal mikor mozgatták.
Azonban a közelebbi vizsgálat során világossá vált, hogy a vászon, ami a térkép hátlapja, sokkal jobban megmaradt, mint a papír maga, amely szétesett több helyen.
A térkép méretei miatt annak idején a falon lógott, hogy csodálják a látogatók.
Egy hasonló térkép ugyanabból az időszakból látható a holland mester Vermeer A festészet allegóriája című híres festményén.
A térkép megtisztítása és helyreállítása bizonyult az egyik legösszetettebbnek, amit eddig vállalt a Skót Nemzeti Könyvtár restauráló osztálya.
Ez speciális eljárások sokaságát foglalta magába, amik öt kulcsterületet fedtek le: kinyitni és elsimítani a térképet, elkülöníteni az eredeti nyolc részét, eltávolítani a vászon hátlapot, vegytisztítani és megmosni a térképet, újra összeállítani a megtisztított részeket egy új papír betéttel.
„Amint a térképet kibontották, fel tudtam mérni az állapotát, ami be kell vallanom, rettegéssel töltött engem. A térkép nagy része elveszett, és a maradék kemény és törékeny volt bizonyos részeken, máshol puha és vékony. Rögzítenünk kellett, hogy megakadályozzunk bármilyen további romlást, stabillá és könnyen kezelhetővé kellett tennünk, hogy eljussunk egy olyan pontig, hogy tanulmányozhassák a kutatók” – mondta el Claire Thomson a könyvtár könyv- és papírrestaurátor munkatársa.
„Ez egyike volt a leginkább kihívást jelentő feladatoknak, amivel a restauráló csapatunk szembesült és fantasztikus munkát végeztek. Habár a térkép fontos részei elvesztek, a megmaradtakat megtisztították és rögzítették a jövőbeli tanulmányozásához és megtekintéséhez. Ez a térkép nagyon könnyen a szemetes alján végezhette volna, de hál’ istennek most elfoglalhatja helyét a nagyszerű térképek között, amelyeket gyűjteményünkben őrzünk” – tette hozzá Dr. John Scallay a könyvtár munkatársa.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3979532/Bundle-rags-stuffed-chimney-stop-draughts-revealed-extremely-rare-priceless-17th-century-map.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top