Close

Bach és Pilinszky

Orgonisták tucatjai bizonygatták, hogy semmi nem érdektelenebb számukra, mint Varnus Xaver művészete. Ám dühtől és irigységtől remegve mondták ezt, és éjjelente szobájukba zárkózva mégiscsak őt hallgatták. Hatása oly nagy korunk orgonaművészetére, hogy senki nem állhat meg mellette, így az újabb generációk nem a követésében, hanem a vele való szembemenésben próbáltak sikerekhez jutni" (Faludy György)

A kétszeres Kossuth-díjas Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, és Varnus Xaver, a műfajteremtő orgonaművész közös koncertje már önmagában véve is rendkívüli kultúrtörténeti ínyencségnek számít. Bár nem először léptek színpadra együtt, de talán ez az este mindenki számára még az eddigieknél is különlegesebb volt.

2005-ben Varnus Xavér a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertjével nyílt meg a Művészetek Palotája. Idén pedig a MÜPA fennállásának 10. évfordulójának emlekezetessé tételére hívták meg a kiváló művészt.

Az orgonaművész a Szolnoki Szimfónikus Zenekarral kiegészülve, melyet a csakugyan világhírű japán karmester, Izaki Maszahiro vezényelt és a Virtuózok című tehetségkutatóban feltünt kis géniusz, Boros Misi közreműködésével adott feledhetetlen koncertet.

Az esten Törőcsik Mari színművésznő bársonyos hangján korunk egyik legnagyobb költőfejedelmének, Pilinszky Jánosnak verseit olvasta fel, Varnus Xavér pedig a zene istenének, Bachnak tisztelegve játszott Európa legmonumentálisabb orgonáján.

Az estén elhangzott művek:

Bach: A nagy chaconne

Bossi: Orgonaverseny

Karácsonyi orgonamuzsika

 

 

 

Szerző: Kaiser Vivien

Fotó: online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top