Close

Patricius Borház Az Év Pincészete

Az Év Pincészete díjat 2016-ban a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Patricius Borháza nyerte el.

A Patricius Borházat a Kékessy család alapította 1999-ben. Bodrogkisfalud határában 85 hektáron termelik a borvidékre jellemző szőlőfajtákat – a furmintot, a hárslevelűt, a sárgamuskotályt, a zétát és a kövérszőlőt.
A társaság szőlőbirtokai öt település határában, 7 dűlőben találhatók. A birtokszerkezet kialakítása nagyon tudatosan történt, a Kékessy család a sokszínűség és a gazdag talajadottságok miatt választotta a több száz éves első osztályú dűlőket. Tokaj-Hegyalja, mint a világ első zárt borvidéke, 1737 óta gazdag hagyományokkal rendelkezik. A borház filozófiájának fontos része, hogy nagy becsben tartja Tokaj-Hegyalja tradícióit. Boraikat a harmónia, az egyensúly jegyében igyekeznek készíteni, hogy azok értékes tulajdonságai komplex módon ötvöződjenek.
A háromszintes, földbe süllyesztett, modern és korszerű borászati feldolgozó 2005-ben készült el, ahol a szőlő legkíméletesebb feldolgozását lehetővé tevő gravitációs technológiát alkalmazzák. Az egyes szinteken zajlanak a különböző munkafolyamatok. Az első szinten a szőlő átvétele, mérlegelése, válogatása, bogyózása és héjon áztatása, a második szinten a kíméletes préselése, míg a legalsó szinten az acéltartályos és hordós érlelés.


A borok alapvető értékeit a vulkanikus eredetű talaj ásványossága és a fajták egyedi ízei adják meg. Kínálatukban a száraz borok, a késői szüretelésű borok és az aszú szerepel. Az első száraz furmintot 2005-ben, az első sárga muskotályt 2008-ban, az első hárslevelűt 2009-ben készítették. Az első kései szüretelésű boruk 2003-ban készült, amely a Katinka nevet kapta és a mára már védett márkanév, a pincészet zászlósbora. Boraik Európa és a tengerentúl számos országába eljutnak.
A borászatban a hagyományos kóstolással egybekötött birtoklátogatáson kívül dűlőtúrára, bor-piknikre, tokaji sajt-és lekvár-különlegességekre hangolt borkóstolókra is van lehetőség. A Tokaj-hegyre és a Bodrog-ártérre néző borház verandája és borterasza kellemes hangulatú borkóstolók, borvacsorák helyszíne.
A Patricius borok egyediségét és minőségét a világ nagy borversenyein szerzett több mint 30 aranyérem bizonyítja, amelyhez társul a 2013-ban elnyert Év Legszebb Szőlőbirtoka cím és most kapott Év Pincészete 2016 díj is.
A 2002-ben, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által alapított díjat szakmai körök jelölése és szavazati alapján ítélik oda. Az Év Pincészete díjjal a magyar borászatban irány- és mértékadó, nagyobb birtokról szüretelő pincészet munkáját ismerik el. A Patricius Borház mögött a második a Csányi Pincészet lett Villányból.
2011-ben a noszvaji Thummerer Pincészet, 2012-ben a szekszárdi Mészáros Borház és Pince, 2013-ban a rádpusztai Ikon Borászat, 2014-ben a hajós-bajai Koch Borászat, tavaly pedig a soltvadkerti Frittmann Borászat érdemelte ki a borszakma rangos elismerését.

 Szöveg és kép: Bognár Mária 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top