Close

Miről szól a Borok Útja?

Augusztus 26-án, péntek reggel a budapesti Kincsem Parkban felpörögtek a motorok, és a Magyar Borok Útja Rallye 63 autóból álló mezőnye nekivágott a mintegy 700 kilométeres versenytávnak, hogy felfedezze a teljes Balatoni Borrégiót, benne a Badacsonyi, Balatonboglári, Balaton- felvidéki, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói Borvidék, Zalai Borvidéket.

A Magyar Borok Útja Rallye egyik kiemelt célja, hogy felfedezze és bemutassa Magyarország szebbnél-szebb tájait és borvidékeit. Idén 17 pincészethez látogatnak el, az ismert nagy nevektől az egészen kicsi, ámde magas színvonalon működő családi vállalkozásokig, köztük Borbély Családi Pincészethez, Canter Borházhoz, Cezar Pincészethez, Csali Szőlőbirtokhoz, Fáncsi Hegyi Pincéhez, Fischer Borászathoz, Folly Arborétum és Borászathoz, Kancellár Birtokhoz, Koczor Pincészethez, Kristinushoz, Lídia Borházhoz, Liszkay Pincészethez, Pócz József Pincészetéhez, Sípos Borházhoz, Szt. Kristóf Pincészethez, Tornai Pincészethez, Villa Tolnay Pincéhez.

Megay Róbert Pétert, a szervezőbizottság elnökét kérdeztük.

– Mi a célja ennek a ralinak?

– Ez egy olyan esemény lett az elmúlt 20 évben, amit kifejezetten a jó társaság tart össze. Természetesen lettek új barátaink, kicsit cserélődött az összetétel, de egy maradt a borok szeretete, és az oldott légkör. Elsősorban a cél az, hogy az adott régiót megismertessük a versenyzőkkel, azokra a helyi értékekre felhívjuk a figyelmüket, amit lehetséges, hogy a főútról nem is vennének észre. Minden pincészet nagyon készül, mi pedig reméljük, hogy a Rallye tagjai igazi kincsekre lelnek általunk, és ha úgy hozza az élet vissza is térnek oda.

A főszervezők. Középen Megay Róbert.

– Mikor és miért jött létre, hiszen, lassan történelmet írnak?

– 1996-ban Regőci Attila barátom hívta életre ezt a rendezvényt, ő elkezdte ennek a történetnek az írását, és remélem, hogy a csapatunkkal sikerül ezt még tovább fűzni. 21 év azért már rangot is ad egy eseménynek, bízom benne, hogy idén, illetve a következő években ezt csak tovább tudjuk emelni, és természetesen folyamatosan szeretnénk újítani, a versenyzők igényeit meghallgatva.

– Ez egy valódi verseny, vagy csak egy bortúra?

– Egy kicsit mind a kettő. Tudom, hogy kívülállóként sok mindenkinek nem teljesen világos, de ez egy verseny is egyben. Maximum az különbözteti az „igazi” ralitól, hogy ezt nem veszik véresen komolyan, és ahogy említettem nem a gyorsaság, hanem a pontosság, ügyesség, tájékozottság számít. Mindig kihangsúlyozzuk, hogy a közlekedésbiztonság mennyire számít az egész versenyen, ezzel kapcsolatban is lesznek játékok, ahogy a borvidékek és a pincészetek is szerepelnek a feladványok között, így egyfajta szakmai alapot is kapnak a résztvevők. Ez is számít a végelszámolásban. Ahogy én láttam az elmúlt években, az adott ügyességi feladatokban mindenki a maximumot hozza ki magából. Na meg persze, hogy borászatokat látogatunk közben, de vannak akik a verseny részét is legalább annyira fontosnak tartják.

– Mindig más helyeken rendezik, idén hol?

– Most a balatoni borrégión a sor. Az elmúlt hónapokban én is csak ámultam azokon a helyeken, ahová augusztus 26-28. között ellátogatunk. 20 pincészet, és ebben benne lesz a Nagy-Somlói, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Zalai, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki Borvidék.

– De nem csak a bor, hanem a gasztronómia is fontos szerepet játszik. Igaz? kifejtené ezt bővebben?

– A Szt. Kristóf Pincészetnél meglátogatjuk a 2 éve megnyitott első magyar ételmúzeumot, a Szt. Kristóf Éléskamrát. Szerencsére itt nem csak nézegetni lehet a finomabbnál- finomabb falatokat, hanem meg is lehet kóstolni. Tradicionális technológiákkal készítik, különböző ízesítésű szalámik, kolbászok, szalonnák, sonkák, házi májas, savanyúságok, lekvárok, mézek, rengeteget kóstoltam, nehéz volt otthagyni bármit is.

De természetesen minden pincészetben várnak házi készítésű ételekkel is, hiszen egy bortúra elengedhetetlen része a finom ételek kóstolása is.

– Hol lesznek a szállások?

– Idén tapolcai központtal megy a verseny, minden este a Hunguest Hotel Pelionban barátkozunk, kóstolunk borokat, és kikapcsolódunk.

– Mit kap az első helyezett?

– A Balatonfüredi Borhetek záróeseményeként szerepelünk, ami számunkra nagy megtiszteltetés, hiszen nagy tömegek által látogatott színvonalas rendezvénysorozatról van szó. Itt hirdetjük ki a győzteseket, akiket több kategóriában díjazunk például: fővédnöki díjak, fair play díj, kóborlók kupája. A vándorserlegbe pedig belegravírozzuk a győztes páros nevét.

– És hogy mérik az időt?

– Minden versenyző kap egy menetlevelet, ahol minden reggel a versenybíró feltünteti, hogy mikor kell rajtolni pontosan. Ehhez mérik, hogy mennyire tartotta be az adott versenyző az időkeretet, természetesen úgy számolják ki, hogy az összes sebességhatár be van tartva. Ha a kiszámított idő előtt ér oda a versenyző a következő mért pontra, akkor hibapontot kap. 30 fős versenybírói csapat segíti a munkánkat ez alatt 3 nap alatt, a közlekedésbiztonsági feladatoknál profi fotocellás eszközökkel. Minden pincészetre minimum 20 maximum 40 perc lett adva. Így kerüljük el azt, hogy rohanás legyen egyik helyről a másikra.  Minden nap az utolsó pincészet a legnagyobb, hiszen ott összetalálkoznak a versenyzők és több időt szoktak ott eltölteni, kicsit kifújják magukat.

– Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos vezetésre. Hogyan?

– Reggelente a rajt előtt alkoholszondás ellenőrzés lesz, ezért van, hogy menet közben sok helyen figyeljük a KRESZ szabályok betartását és nem, csak mi, hanem a Rendőrség is, és többször traffipax ellenőrzésbe is belefuthatnak a versenyzők, ezzel is azt tudatosítva, hogy itt tényleg nem a sebesség, hanem a biztonság a fontos.

Fejes Imre

(Óriásgaléria a rajtról ezen a linken!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top