Close

Szupergyors Internet-program

Elindult a „Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszer” elnevezésű kiemelt projekt.

A fejlesztés célja egy országos szintű, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása, amely naprakész módon alkalmas a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére, a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására, valamint a hatósági folyamatok elektronikus támogatására. A projekt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden olyan háztartás, amelyik ezt igényli, hozzáférhessen a szupergyors internethez.
A Szupergyors Internet Program (SZIP) lényegénél fogva a legkorszerűbb módszertani és technológiai megoldások alkalmazását követeli meg. A SZIP gazdasági jelentősége, földrajzi kiterjedése, a közreműködők nagy száma, valamint a megvalósítás több éves időtartama miatt műszakilag és logisztikailag is annyira komplex, hogy lebonyolítása csak szigorú ütemezéssel és megfelelő technikai háttérrel biztosítható. A kormány a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozatának megfelelően erre a célra kívánja létrehozni a Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszert (HTMR).


A HTMR fő feladatai a rendszer működéséhez szükséges szoftver- és hardver-informatikai infrastruktúra beszerzése, a SZIP nyilvántartási (mapping), műszaki és pénzügyi előtervezési, ellenőrzési, elemzési és stratégiai tervezési (riportozási) funkcióinak, valamint a SZIP-projektek kollaborációs feladatainak támogatása.
A teljes projekt egy éves időintervallumban, 4 ütemben valósul meg. Jelenlegi, első szakaszában olyan főbb pontok teljesülnek, mint a kiszolgáló infrastruktúra telepítése, a logikai és fizikai rendszertervek, a központi térinformatikai adatbázis működésbe állítása, valamint a hálózat nyilvántartási és hálózat felügyeleti funkciók élesítése. A támogatás összege 2,54 milliárd forint.
További információ az európai uniós forrásból megvalósuló KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú projektről a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) weboldalán (a www.kifu.gov.hu) található.
Fotók: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top