Close

Pofadaganat nyomaira bukkantak egy Erdélyben talált dinoszauruszon

Forrás: Mihai Dumbrav / sciencedaily.com

Először fedezték fel jóindulatú pofadaganat nyomát megkövült állati maradványon; egy nemzetközi kutatócsoport egy Erdélyben talált törpe kacsacsőrű dinoszaurusz állkapocscsontjának kövületén talált daganatot.

A hadroszauruszok családjába tartozó Telmatosaurus transsylvanicus állkapocscsontján találták meg a nem rákos eredetű daganatot, mely előfordul az embernél, az emlősöknél és egyes mai hüllőknél, ám korábban sosem tapasztalták állatkövületeken – írták a tudósok a Scientific Reports című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.
Kate Acheson, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, a kutatócsoport tagja szerint a Telmatosaurus a kacsacsőrű dinoszauruszok családfájának gyökereinél helyezkedik el, és a felfedezés azt bizonyítja, hogy ez a család hajlamosabb volt a daganatra, mint más dinoszauruszok.
A mintegy 69-67 millió évesre becsült kövületet az erdélyi Hátszeg megyei Dinoszauruszok völgyében” találták, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.
A csontmaradvány már több mint egy évtizeddel ezelőtti megtalálásakor is deformált volt, de eddig nem tudtuk, miért. Az állkapocscsont változását okozó kinövést a svájci SCANCO Medical AG mikro-CT-készülékével vizsgáltattuk meg, hogy ne károsodjon a lelet” – idézte Csiki-Sava Zoltánt, a Bukaresti Egyetem kutatóját, a leletet felfedező kutatócsoport vezetőjét a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A képalkotó eljárás megmutatta, hogy a dinoszaurusznak ameloblasztómája, vagyis jóindulatú, nem rákos daganata volt.
A CT-leletek láttán Bruce Rothschild, az Északkelet-ohiói Orvosi Egyetem patológusa szerint a hadroszaurusz pofadaganata arra utal, hogy a korábban véltnél több a közös az emberben és a dinoszauruszokban.
Ugyanolyan szövetburjánzásaink vannak” – tette hozzá.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top