Close

Vigyázó szemetek – hova is – vessétek ?

tozsdenap ok

Nizzára figyel a viág, közben Törökországban…

Az amerikai kormányzat a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatja.
Barack Obama amerikai elnök és John Kerry külügyminiszter a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatja, Kerry erről török kollégáját is tájékoztatta – derül ki washingtoni közlésekből.    
Obama, miután tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival, közleményt adott ki, amelyben a török kormány támogatása mellett foglalt állást, s arra intett mindenkit Törökországban, hogy tartózkodjék az erőszaktól és a vérontástól.    A közlemény nyilvánosságra hozatala előtt telefonon egyeztetett a Moszkvában tárgyaló John Kerry külügyminiszterre
Kerry a Fehér Házzal folytatott konzultáció után telefonon hívta fel török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „teljes mértékben” Törökország demokratikusan megválasztott polgári kormányát és a demokratikus intézményeket támogatja.
Washington valamennyi felet önmérsékletre és ezzel a biztonság garantálására szólította fel.     John Kerry korábban, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott moszkvai sajtóértekezletén azon reményének adott hangot, hogy Törökországban „stabilitás, béke és folyamatosság” lesz.     
Az amerikai sajtó munkatársai megkeresték Fethullah Gülent, a Pennsylvaniában élő török hittudóst, aki korábban ugyan Recep Tayyip Erdogan államfő szövetségese volt, de miután megromlott a viszonyuk, 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, és most az ankarai igazságügyi miniszter azzal vádolta meg, hogy az ő mozgalma áll a puccskísérlet hátterében.

Elso tisztsegviselo valasztas 1990 ok

Londoni pénzügyi elemzők szerint hétfőn negatív piaci reakció várható a törökországi puccskísérlet miatt, bárhogy végződjék is. Citybeli vélemények szerint a NATO-szövetségesek bizonyára nem fogják támogatni a demokratikusan megválasztott török kormány erőszakos megdöntését.
    A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szombat hajnali helyzetértékelésükben „negatív reflexszerű reakciót” valószínűsítettek az ázsiai piacok hétfői nyitására, bár szerintük ezt kordában lehet majd tartani.
    A ház várakozása szerint a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség valutáit és kockázati eszközeit valószínűleg az ázsiainál nagyobb negatív hatás éri majd a térségi bizonytalanság miatt.
    Feltételezve, hogy a török piacok kinyitnak hétfőn, a török líra és a török adósságpiaci eszközök nagyon negatív reakciójára lehet számítani. Kérdéses, hogy a török jegybank hogyan reagál, de valószínű a kamatpiaci görbe invertálódása ebben a környezetben, és ez kisiklathatja a török központi bank esetleges kamatemelési kísérleteit a jövő héten.

Korabeli spekulansok ok
    A ház szerint a puccs szervezői ugyanakkor nem számíthatnak a külvilág támogatására, legkevésbé a legnagyobb NATO-szövetségesek részéről. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország ugyanis nem engedheti meg magának, hogy a demokratikusan megválasztott török kormány megdöntésére indított katonai puccs támogatójaként tűnjön fel – fogalmaznak a TD Securities londoni elemzői.
    A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Ecomomics feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértői szombat hajnali gyorselemzésükben azt emelték ki, hogy a török gazdaság külső hitelfinanszírozási igénye jelentős a korábbi időszakban végbement robusztus hitelkiáramlási „boom” örökségeként. Ebben a környezetben a ház szerint súlyos reálgazdasági visszaesést okozhat, ha a puccskísérlet nyomán támadt piaci bizonytalanság elhúzódik.

Tizeves BET ok

Forrás: MTI 2016. július 16.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top