Close

Kiberbiztonság: új, harmonizált szabály

cybersecurity

 

Az online bűncselekményeknek naponta több mint egy millióan esnek áldozatul, mára külön iparág épült a kiberbűnözésre, amely súlyos veszteséget okoz a gazdaságnak. Az informatikai támadások kivédését segíti az első uniós szintű kiberbiztonsági irányelv, amelyről előzetes megállapodást kötött a Parlament és a Tanács. Az EP-képviselők kedden vitáztak, szerdán pedig szavaznak az irányelv tervezetéről. Infografikánkon bemutatjuk, melyek voltak a legfőbb online veszélyek Európában 2014-ben.

A szerdán szavazásra kerülő uniós hálózat- és információbiztonsági irányelv célja, hogy harmonizálja a kiberbiztonságra vonatkozó tagállami szabályokat és előremozdítsa az együttműködést az Unión belül.

A tervezet szerint a nagy kockázatnak kitett ágazatokban, például az energiaszolgáltatásban, közlekedésben, egészségügyben, bankszektorban vagy digitális iparágban működő cégeknek fejleszteniük kell ellenállóképességüket az informatikai támadásokkal szemben. Ezeknek a vállalatoknak jelenteniük kell a tagállamok felé, ha komolyabb támadás éri a rendszerüket. Ez a kötelezettség a nagyobb digitális szolgáltatást biztosító cégeket, mint az Amazon, vagy a Google is terheli.

Az online incidensek éves szinten 260-340 milliárd eurós kárt okoznak Európában az Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség becslése szerint.

Az Eurobarometer 2015-ös felmérése alapján az internetezők 89 százaléka nem tesz közzé személyes információt az interneten és 85 százalékuk véli úgy, hogy egyre növekszik a kockázata, hogy online bűncselekménynek esnek áldozatul. Naponta több mint 150 ezer vírus és más kártékony szoftver kering online.

Infografikánkon bemutatjuk az online veszélyek fajtáit és jellemzőit.

kiberbiztonsag

 

forrás: europarl.europa.eu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top