Close

Napkorona Bajnokot díjazott a HAJDU

hajdu

Hazánk legnépszerűbb napenergiás versenyét idén Újszilvás nyerte. Napkollektoros rendszerrel díjazta a Napkorona Bajnokság győztesét a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. A Napkorona Bajnokság hazánk legnépszerűbb napenergiás versenye, melyre olyan települések nevezhettek, ahol az önkormányzat fejlesztésében jelentős, napenergiát hasznosító beruházások valósultak meg.

Az Energiaklub által megálmodott kezdeményezésre idén már hatodik alkalommal került sor. A pályázat győztese az idén Újszilvás önkormányzata lett, ahol az utóbbi évek fejlesztéseivel egy főre levetítve a legtöbb szén-dioxidot spórolták meg.  A Napkorona Bajnokság díjátadó ünnepségen a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. részéről Sztányi Péter kereskedelmi igazgató adta át a nyertes település, Újszilvás polgármestere részére az első helyet szimbolizáló oklevelet.
„Társaságunk mindig komolyan vette a környezetvédelmet. Stratégiai feladatnak tekintjük az új anyag- és energiatakarékos, környezetbarát technológiák bevezetését. Komoly erőfeszítéseket teszünk a helyi, a hazai és a nemzetközi közösség elvárásainak teljesítése és a környezetszennyezés, toxikus kibocsátás, energiafelhasználás csökkentése érdekében.” – mondta el Sztányi Péter, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. kereskedelmi igazgatója. – „Az idei Napkorona Bajnoknak felajánlott díjunk egy 2 darab napkollektorból álló szolár rendszer, amely tartalmazza a hozzá kapcsolódó 300 literes tartályt és szükséges szolár állomást is. A több mint félmillió forintos napkollektoros rendszer használati melegvíz előállítására alkalmas, hozzávetőlegesen egy négytagú család igényeit elégíti ki – vagy akár egy kisebb közintézményét. Idén először szponzoráltuk a Napkorona Bajnokságot.”
Fontos jó példákkal motiválni a települések lakosait – ahol az önkormányzat energiabarát fejlesztéseket valósít meg, ott a helyi lakosok is előbb választanak környezettudatos megoldásokat.

Az önkormányzatok a hasonló beruházások által függetlenedni tudnak a nagy energiaellátóktól is, ami összecseng az Európai Uniós irányvonallal is. A fejlett országokban jellemzően több kisebb energiaellátó rendszer működtetésére törekszenek.
Az Energiaklub hagyományteremtő céllal szervezi évek óta a Napkorona Bajnokságot, amely környezettudatos szemlélet kialakítására ösztönöz.
„Egy nemzetközi kezdeményezés hazai adaptációja a Napkorona Bajnokság. A verseny lényege, hogy az egy lakosra eső legmagasabb arányú napenergia hasznosítással büszkélkedő önkormányzat lesz a bajnok, az a település, ahol a lakosszámra vetítve legtöbb napelem, napkollektor termeli az energiát. A Napkorona Bajnokságon minden települési önkormányzat pályázhatott országszerte. A versenybe az önkormányzati tulajdonú vagy hasznosítású napelemekkel, napkollektorokkal lehetett nevezni. Idén 23 önkormányzat versengett, ez nagyjából 150 megújuló energiás projektet jelent. Ebben a kisebb intézményeket ellátó napkollektoroktól a hatalmas napelem parkig minden benne van. Érdekes tapasztalat, hogy nem csak a nagy, koncentrált termeléssel lehet jó eredményt elérni, több településen is a sok kicsi sokra megy – elv érvényesül: a több, kisebb rendszer összességében jelentős szén-dioxid-megtakarítást hoz.” – tette hozzá Király Zsuzsanna, az Energiaklub Napkorona Bajnokság programvezetője.

A HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. által felajánlott napkollektor nagy szerepet kap az idei Napkorona Bajnok, Újszilvás településének energiahatékony fejlesztésében.
„Újszilvás másodjára vesz részt a Napkorona Bajnokságon – örülünk, hogy az idén megnyertük a versenyt, és az ezzel járó díjat. Az öko-tudatosság központi szerepet játszik a település vezetőségének és lakóinak gondolkodásában is. A képviselőtestülettel együtt elsődleges szempontnak tekintjük azt, hogy fenntartható települést működtessünk. Településünk óvodája és iskolája is öko-minősítést kapott. Az önkormányzat napenergiát hasznosító beruházásai közül kiemelkedő például a 400 kW órás csúcsteljesítményű, napkövető napelem-rendszerünk, mely látogatható oktatóbázisként is funkcionál. A HAJDU-tól kapott napkollektoros rendszer a legjobb helyre kerül, hiszen egy kulcsfontosságú intézményünk, az újszilvási Kerekerdő Óvoda hasznosíthatja azt.” – fűzte hozzá Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere, Magyarország legnaposabb településének képviselője.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top