Close

Mennyit igyon a gyerek?

clearwater

A gyerekek képesek egész nap inni: vizet, üdítőt, limonádét, tejet – bármit, ami a kezük ügyébe akad. Bár még kicsik, úgy tűnik, több folyadékra van szükségük, mint egy felnőtt embernek. Vajon előfordulhat, hogy túl sokat isznak? Vagy betegség állhat a túlzott szomjúság mögött? Van felső határa a mennyiségnek, amit naponta ihatnak?

A víznek rengeteg fontos feladata van a szervezetünkben. Ez oldja ki és szállítja a tápanyagokat, részt vesz minden egyes anyagcsere-folyamatban és kimossa a méreg- és salakanyagokat a vesékből. A víz szabályozza például a vérnyomást az erekben, és az izzadás segítségével védi a testet a túlmelegedéstől. Teljes testsúlyunk 50-60 százalékát folyadék teszi ki felnőttkorunkban, a kisbabáknál pedig ez az arány akár a 70%-ot is elérheti. Annak, hogy a kicsik folyadékforgalma és –szükséglete jóval nagyobb, mint a felnőtteké, az is oka, hogy gyorsan növekednek, veseműködésük még sajátságos, anyagcseréjük is más ütemű. Sokkal nagyobb a relatív bőr- és tüdőfelületük is, mint egy felnőtté. Vagyis kilégzéskor nedvesebb levegőt fújnak ki, izzadáskor pedig arányaiban többet verejtékeznek. (Gondolja végig, hányszor cseréli le játék után a pólóját, vagy hányszor ébred déli alvásból úgy, hogy meg kell szárítani a haját.) A vesék működése is más gyerekkorban: szervezetük még nem képes koncentráltan itt összegyűjteni a salakanyagokat, az értéktelen anyagokat, a vizeletük „híg”, mert sokkal nagyobb vízszázalékra van szükségük a vesék átmosásához.
A folyadékhiány gyorsan egészségügyi problémákat válthat ki – a gyerekeket pedig különösen fenyegeti. Ők ugyanis nagyon gyorsan kiszáradhatnak: a folyadékveszteség (legyen az hányás, hasmenés, fokozott verejtékezés, láz vagy szomjazás) különösen sebezhetővé teszi őket. Ilyenkor (illetve nyáron és hőemelkedés esetén) teával vagy gyümölcslével gyakran megkínálni.

A ClearWater gondolatai a gyereknap kapcsán az ivás élettani szükségletéről és a friss vízről

A gyermekek számára kiemelten fontos a minőségi víz fogyasztása. Akár otthon, játszóházakban, óvodában, iskolában vagy sportegyesületben tölti legtöbb idejét. Biztosan minden szülő tapasztalta, hogy hiába kéri gyermekét valamire, ami jó az egészégének Ő makacsul ellenáll. A hazánkban kizárólag a ClearWater által kínált vidám állatfigurás vízadagolók játékká tehetik a vízivást. Jelenlegi akciónkkal pontosan az volt a célunk, hogy ezekkel a színes, állatos figurákkal ösztönözzük a gyerekeket a minőségi víz fogyasztására, melyet később felnőtt korukban is tovább adhatnak saját gyermeküknek is.

Forrás: ClearWater

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top