Close

Kormánybiztos: kártalanítják a mezőhegyesi földek bérlőit

menesb

Újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a már árverésre került földek esetén nem kötik meg a szerződést, és a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani, illetve hamarosan határozat születik a kártalanításról – mondta a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének a koordinálásáért felelős kormánybiztos hétfőn Mezőhegyesen, sajtótájékoztatón.

Farkas Sándor hangsúlyozta: nem látja jogi akadályát annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, illetve ne kössék meg. A kontraktusokban ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a szerződésektől – mondta.
Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: hamarosan határozat születik arról, hogy teljes mértékben kártalanítják a bérlőket és a vevőket a már befektetett forrásaikat illetően.
Farkas Sándor elmondta: Mezőhegyes teljes, mintegy 8000 hektárnyi termőterületén gazdálkodni fognak, az öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést megtartják és fejlesztik. Megjegyezte: az öntözőrendszer csak egyben működtethető.
Kifejtette, fenntartják a vetőmag-termesztési programot, és olyan bemutató-, minta- és tangazdaságot hoznak létre, amely a szakemberek képzésében gyakorlati helyként is működhet.
A kormánybiztos nem zárta ki, hogy a későbbiekben új, intenzív növénykultúrák bevezetésére is sor kerülhet.
Hozzátette, a 24 műemlék jellegű épület felújítására és hasznosítására olyan programot dolgoznak ki, amely Békés megye egészére kiterjeszthető turisztikai projektként működhet a jövőben. Emellett dolgoznak azon, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállításon is megjelenhessen Mezőhegyes, ugyanis szeretnék kiemelt vadászterületté nyilvánítani a város környékét.
A lótenyésztéssel kapcsolatban kijelentette: a nóniusz, a furioso north star és a gidrán fajták tenyésztését hoznák vissza a területre, az egyéb, Mezőhegyestől idegenekét viszont megszüntetnék.
Közölte: szeretne a kutatóintézetekkel és a fajtanemesítő cégekkel kapcsolatot építeni, fejleszteni.
Kérdésre válaszolva elmondta: a teljes területen biztonságosan teljesíthető a korábban is itt dolgozó mintegy négyszáz munkavállaló foglalkoztatása. Azt sem zárja ki, hogy a jövőben ennél több embert is tudnak foglalkoztatni, ám erről a későbbiekben kíván részleteket közölni.
Farkas Sándor hangsúlyozta: azt vállalta, hogy biztonságot, kiszámíthatóságot és az itt élőknek biztos jövőképet adjon, s véleménye szerint ezt a „megtisztelő feladatot, kihívást” tudja teljesíteni. Reményét fejezte ki, hogy Mezőhegyes visszanyeri korábbi fényét, és hogy az egész magyar mezőgazdaság és agrártársadalom erősebbé válik.

MTI 2016. március 7.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top