Close

Kun Miklós: Sztálin-kultusz épül Oroszországban

Egy szentpétervári busz Sztálin portéjával. A portré egy montázs része, amelynek célja, hogy megemlékezzen a Szovjetunió győzelméről a Nagy Honvédő Háborúban (amely során szovjet csapatok a második világháború keleti frontján a náci Németországot és európai szövetségeseiket legyőzték). Forrás: en.wikipedia.hu

Kun Miklós történész szerint Sztálin-kultusz épül Oroszországban.

A szakértőt az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a közelmúltban kulturális központ nyílt a diktátor emlékére, születésének 136. évfordulóján az oroszországi Penzában. A központ Sztálin katonai és gazdasági diadalait mutatja be, hadászati hiányosságait, hatalma árnyoldalait ugyanakkor elhallgatja.
Kun Miklós elmondta, hogy a penzai eset nem egyedi, máshol is „bőven vannak” Sztálin-szobrok Oroszországban. Sokan úgy gondolják: lehet, hogy a diktátor tömeggyilkos volt, de megnyerte a második világháborút.
A történész megjegyezte, hogy Sztálint a televíziókban vetített régi filmeken dicsőítik, a tankönyvek pedig „tehetséges menedzserként” ábrázolják.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top