Close

Mecsek Zöldút

                              
Brüsszelben átadták a Kiváló Európai Desztinációk díjakat. A rangos elismerés  idei hazai nyertese a Mecsek Zöldút Egyesület.

 

A Mecsek Zöldút színvonalas vendéglátással egybekötött programokkal végigvezeti a látogatókat a Mecsek tájain. Ehhez felkutatta az egyes falvak helyi értékeit, vendéglátási lehetőségeit, nem utolsósorban pedig gasztronómiáját, különös tekintettel a helyi termékek, mezei vadon termő növények, gombák nyújtotta lehetőségekre. A Zöldút Egyesület civil összefogás települései: Bakonya, Cserkút, Kovácsszénája, Kővágószőlős, Kővágótöttös és Orfű.  
A ma Orfűként ismert üdülőhely valójában több kis falut ölel fel: Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest, továbbá az oldalvölgyekben Bánost és Mecsekszakált. Az üdülőterület központirésze az a négy részből álló tórendszer, melyet az 1960-as években völgyzárógáttal hoztak létre. Közülük az Orfűi-tó 11 hektáros, a legnagyobb a Pécsi-tó 72 hektáron, míg a Herman Ottó tó 30, az utoljára átadott Kovácszénájai-tó pedig 10 hektáron terül el. Az első kettőben fürödni, vízi sportot űzni is lehet, míg a horgászat mind a négyben lehetséges. A Herman Ottó-tó emellett hal- és madárrezervátum is, olyan ritka, védett állatfajokkal, mint a vidra. A tórendszert a Vízfő-forrás táplálja. Mögötte 6-8 kilométer hosszú barlangrendszer húzódik, melyből egy szakasz, a Trió-barlang igazi kihívás még a kalandvágyók számára is.

 A dimbes-dombos, erdős túrázására, kerékpártúrákra csalogató táj természeti látnivalóit további helyi látványosságok egészítik ki. Ilyen a Pécsi-tó csücskében lévő Tájház és Kemencés udvar. Előbbiben a kiállítás mellett rendezvényeket is tartanak, az utóbbi pedig az országban előforduló kemencetípusokat, azok eszközeit, kellékeit mutatja be. A helyben készült ételek jó részének alapanyaga a medvehagyma. Országosan a Mecsekben fordul elő a legnagyobb mennyiségben medvehagyma. Itt tartják minden év tavaszán a Medvehagyma fesztivált. A nemrég átadott Medvehagyma Házban a fokhagymaillatú növényből készült ételek mellett megkóstolhatjuk a Parasztmuffint, mely csak formájában utal az eredeti süteményféleségre, továbbá csalánszörpöket, lekvárokat, különleges sajtokat is. Az Orfűi-tó mellett van a Malommúzeum, melyben az őrlési technológia fejlődését tanulmányozhatjuk, egészen az őskortól kezdve. Két részből áll: a Mekényesről áttelepített lóhajtásos szárazmalom az olajpréssel már nem üzemel,  a vízimalom viszont 2001-től újra üzemszerűen működik.      
Kovácsszénája a Mecsek északnyugati lejtőin található kistelepülés, figyelemre méltó múlttal: már az 1290-es pápai tizedlajstrom említi. Pécstől 25 kilométerre van. Lakóinak száma mindössze 64. Csodálatos szépségű völgyben helyezkedik el. Horgásztava –a tórendszer utolsó eleme – 0,5-től 6 méter mélységű. Napi horgászjeggyel is lehet itt horgászni a helyszínen bérelhető csónakokból. Az itt eltöltött idő valóságos csendkúra, köszönhetően a környék nyugalmának.
A Mecsek gyöngyszemének is nevezett Cserkút Pécstől 9 kilométerre, nyugatra terül le, a Jakab-hegy lábánál. Fazsindelyes temploma a Keresztelő Szent János templom a XIII. századból való. Nevezetességei az egykorú, illetve a XIV.-XV. században készült falfestményei. A homlokzaton eredeti, restaurált faliképek mellett Prokop Péter papfestő alkotásait is láthatjuk.
A Jakab-hegyre a kék turistajelzés mentén juthatunk fel, ahol az ún. Babás-szerkövek, a Zsongor-kő és a templomrom jelentenek külön látnivalót a 230 hektáros természetvédelmi terület mellett.
Maga a falu rendezett utcáival, virágos környezetével tűnik ki. Kihagyhatatlan látnivaló az egyesület motorjának számító dr. Németh Ibolya BioBia Portája és a Pajtaszálló. Faluszéli patakparton, igényesen felújított parasztudvarban természetes alapanyagokból készült különleges ételeket fogyaszthatunk itt, akárcsak a szintén a faluban található Mézes udvarban, ahol ugyancsak a helyi, hagyományos ételeket kínálják.
Kővágószőlős a helyi roma kisebbség táncainak bemutatásával, eredeti cigány ételek felszolgálásával tett ki magáért, illetve várja az ezekre az élményekre kíváncsi látogatókat.  www.mecsekzoldut.hu

Bognár Mária               

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top