Close

A Franco-diktatúrából fennmaradt harminc madridi utcanév változik meg jövőre

Fotó: elpais.com

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
A Franco-diktatúrából fennmaradt harminc utcanevet változtatnak meg Madridban jövőre, s eltávolítanak öt emléktáblát és emlékművet, amely az egykori elnyomó rezsimet magasztalja – döntött keddi ülésén a spanyol főváros önkormányzata.

Spanyolországban negyven évvel Francisco Franco tábornok halála után a diktatúra szobrainak és jelképeinek nagy része már eltűnt a közterületekről, de több városban még mindig utcák tucatjai viselik a diktatúrához köthető emberek nevét.

A most elfogadott intézkedéssel 16 madridi kerületben keresztelik át a francóista, zömében katonai vezetőkről elnevezett utcákat. A tervek szerint olyan emberekről nevezik el ezeket a közterületeket, akik a történelem során jelentős szerepet játszottak Madrid fejlődésében. Az új nevekre a madridi Complutense egyetem szakértői tesznek javaslatot.
Az intézkedés költsége utcatáblánként 54 euró.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Franco diktatúrája. A diktátor uralma a polgárháborút követő kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.
A spanyol állam többször tett kísérletet arra, hogy megfeleljen a múlttal való szembenézés társadalmi igényének. A spanyol parlament 2007-ben fogadott el törvényt a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálásáról.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top