Close

Aukción felbukkant zenetörténeti dokumentumokat kapott a debreceni zenede

Debrecen, 2015. december 8. Kottafüzetek a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola könyvtárában 2015. december 8-án. Az 1862-ben alapított könyvtárból az elmúlt évtizedek alatt több fontos kiadvány és kotta tűnt el nyomtalanul, amelyek közül öt kotta és két kötet a közelmúltban bukkant fel egy könyvaukción. Ezeket Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke vásárolta meg, és adományozta magánemberként az intézménynek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar zeneoktatás története szempontjából nagy jelentőségű dokumentumokat kapott a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola könyvtára: a könyveket és kottákat, amelyek egy helyi aukción bukkantak fel, Halász János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő magánemberként vásárolta meg és adományozta az intézménynek – közölte az iskola igazgatója kedden sajtótájékoztatón.

Tóth József emlékeztetett arra, hogy iskolájuk 1862-ben alapított jogelődje, a debreceni zenede volt az ország első olyan intézménye, amely magyar nyelven oktatta a magyar és a külföldi zenét, őskönyvtáruk pedig számos eredeti dokumentumot, kottát őriz az elmúlt több mint 150 évből.
Stébel Ildikó mesterpedagógus, könyvtárvezető hozzátette: a mostani adomány olyan megtalált dokumentumokat tartalmaz, amelyek egykor az őskönyvtár részei voltak, és ismeretlen körülmények között kerülhettek ki valamikor az iskola könyv- és kottatárából.
A két könyv és öt kotta közül az egyik kötetben, Tóth Aladár és Szabolcsi Bence Mozart élete és művei című, forrásértékű munkájában ma is megtalálható a zeneiskola könyvtárának pecsétje – mutatott rá Stébel Ildikó.
Nagy valószínűséggel az iskola őskönyvtárából származik az öt kotta is: a magyar zenei élet, a magyar zeneművészet, zeneoktatás hőskorszakából való első Rózsavölgyi-kiadások – jelezte a szakember.

Elmondta azt is, hogy a másik könyv Szőnyi Tódor számos ábrával illusztrált, Az emberi hang és annak képzése című munkája, amelyben benne van az egykori debreceni önképző dal- és zeneegylet pecsétje.
Halász János az átadáskor arról beszélt, hogy a debreceni zenede létrehozásához és fennmaradásához a zeneszeretet, az oktatásba vetett hit és elhivatottság mellett az egymásra találásra, a debreceni közönségre is szükség volt és szükség van.
Szavai szerint „e kis ajándékkal” is példát szeretne mutatni az adományozásra, kulturális kincseink megőrzésének támogatására.
Pappné Gyulai Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) debreceni tankerületi igazgatója hozzátette: reményei szerint ez az adományozás az első lépés volt abban a folyamatban, amellyel bővülhet, kiegészülhet, teljessé válhat a Kodály Zoltán zeneiskola zenei könyv- és kottatára.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top