Close

Pünkösdi zarándokvonatok jövőre is

A hagyományokat folytatva, de újdonságokkal kiegészülve jövő tavasszal is útra kelnek a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba.

A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz 2016. május 13-án indul és 16-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza – jelentették be a szervezők a Budapest-Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón. A négynapos program csúcspontja a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. Újdonsága a Csík zenekar ingyenes szabadtéri koncertje lesz pünkösdvasárnap Székelyföldön, a Csíkszereda melletti Madéfalván.
A programismertető sajtótájékoztatón Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről fut ki és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Az összekapcsolt, csaknem fél kilométer hosszú össznemzeti zarándokvonat jövőre is 16 kocsiból áll, 1100 ember utazhat rajta, és II. Rákóczi Ferenc képmásával díszített mozdony húzza majd. 2016-ban a Csíksomlyó Expressz vonattal megegyezően már a Székely Gyors kocsijai is egylégterű termes kocsik lesznek. A vonatot Budapesten egy katolikus pap és egy református lelkész is megáldja indulás előtt, úgy, ahogy ez eddig is mindig történt.
A vonaton mind a négy napon élő népzene szól majd, a zenészek mindig annak tájnak a népzenéjét játsszák, ahol éppen jár a vonat, így az utazás egyben zenei kalandozás is lesz. A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székely családoknál szállásolják el.
Szombaton a falvakkal együtt, külön keresztalját alkotva vonulnak a csíksomlyói Mária-kegyhelyre, ahol részt vesznek a búcsúi szentmisén. Vasárnap Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, majd Madéfalvára mennek, ahol megemlékeznek az 1764-es madéfalvi veszedelemről a  turulmadaras emlékműnél. Az útzáró program a Csík zenekar szabadtéri koncertje lesz.
Csibi József, Madéfalva önkormányzatának turisztikáért felelős szakembere azt emelte ki, hogy pünkösdvasárnapra egész napos fesztivált szerveznek Madéfalván, Pünkösdi Forgatag elnevezéssel. A 10-15 ezer főt befogadó téren  hagyományos kézműves termékekkel, népi mesterségek bemutatásával,   kulturális műsorokkal, népzenei és néptánc-előadásokkal, és sokszínű gasztronómiai kínálattal várnak  mindenkit.
Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója felidézte, hogy 2008 óta minden pünkösdkor indít zarándokvonatot a MÁV-Start és a Kárpáteurópa Utazási Iroda. Az első Székely Gyors nyolc kocsija 400 zarándokot szállított, 2010 óta a Csíksomlyó Expresszel kiegészülve két vonat is indul. A két vonaton évente általában 1100-an utaznak, jövőre is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda , azért nem többet, mert a vonatok hossza limitált.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top