Close

Színes tippek a tartós fugázáshoz

1. A fugázó színe
Színtől függően a fugázók lehetnek burkolólapot kiemelőek vagy éppen a burkolólappal harmonizálóak. A tökéletes eredmény érdekében a fugázó színének kiválasztásakor érdemes a színhelyes fugázó mintát a kiválasztott burkolólaphoz illeszteni. (A vásárlás helyszínén kérjen színhelyes fugázó mintát. A szórólapokon a gyártástechnológia miatt színeltérés lehetséges.) A Murexin FM 60 Prémium fugázó 25 féle színe között biztosan megtalálja a megfelelőt
2.Igénybevétel
A fugázóanyagot különböző igénybevételek érik. Kültérben pl. a hőingadozás, napsugárzás, fagy, eső stb.
Beltérben pl. padlófűtés, fürdőszobában víz, pára, vegyszeres takarítás, a konyhában víz, étel-italmaradványok,
Medencében állandó vízterhelés stb.
Mindig az igénybevételnek megfelelő fugázót válassza! A Murexin FM 60 Prémium fugázó alkalmas külés beltérben történő fugázásra, teraszra, erkélyre, nappaliba, fürdőszobába, előszobába (CG2WA minősítéssel rendelkezik).  Konyhapulthoz, medencékhez az FMY 90 Epoxi fugázót ajánjuk.
3.Burkolólap típusa
Különböző típusú burkolatok léteznek, pl. kerámia, greslap, ezen belül a felület lehet érdes illetve mázas vagy mázatlan), vagy természetes kövek, ahol a porózus vagy tömör. Ezek fugázásához más típusú fugázóanyagra van szükség. Kerámia lapokhoz az FM 60 PRÉMIUM fugázó, természetes kövekhez az SF 50 Kőfugázó a megfelelő választás.
4.Fugaszélesség
A fuga az egymás melletti burkolólapok közötti hézagot jelenti.
A fugázóanyagok felhordásakor a fugák kialakításától függően lehetnek keskenyek, szélesek.
Manapság trend az egyre vékonyabb fuga kialakítása, és a nagyméretű burkolólapok – akár 60x 60 cm-nél nagyobb méret – térhódítása. A fugázók választéka is ehhez igazodik. Meg kell találni az optimális középutat, hiszen a nagyméretű lapok mozgását a fuga veszi fel.  Az FM 60 PRÉMIUM fugázó 0,5 – 7 mm-ig alkalmazható.
5.A fugázó mennyisége
A fugázó csomagolásán, ill. a termék műszaki adatlapján feltüntetésre kerül, hogy hány m2-re elegendő.
Használja a Murexin fugaszámító programot: www.murexin.hu/Szolgálatások
6.Előkészítés
A fugázás megkezdése előtt a felhordott ragasztó száradását ki kell várni és a fugákból a ragasztómaradványokat el kell távolítani. A fugának száraznak és pormentesnek kell lennie.
7.Szakmunka
A fugázóanyag feldolgozását bízza szakemberre. A feldolgozás előtt meg kell győződni arról, hogy a fugázóanyagok csomagolásain a gyártási számok azonosak legyenek. A fugázás megkezdése előtt a helyszínen javasolt próbafelhordást végezni, hogy a kiválasztott szín tényleg megfelelő-e. A fugázóanyag végleges színét a kiszáradása után éri el.
8.Ne feledje a szilikont! 
Két különböző alapanyag találkozásánál pl. fal és ajtótok csak rugalmas szilikon használjon
 A vízszintes és függőleges padló és fal, illetve fal és fal csatlakozásoknál mozgások jönnek létre. Ezeket a mozgásokat a cementbázisú fugázóanyagok nem tudják teljes mértékben felvenni, ezért megrepednek, viszont a rugalmas Murexin SIL 60 Szaniter szilikonnak ez nem jelent akadályt. 
9.Használatbavétel
A tartós eredmény érdekében meg kell várni a fugaanyag kikötését, min. 24 órán át védeni kell a mechanikai terheléstől a felületet (ne lépjen rá!). A frissen elkészült fugázóanyagot védeni kell a további munkálatok által okozott sérülésektől és szennyeződésektől pl. festés. A padlófűtés beindítása a fugázás után legalább 1 hét elteltével kezdődhet el az előírások szerint.
10.Takarítás
A tartós eredmény érdekében a felület vegyszeres takarítását leghamarabb a fuga elkészülte után 1 héttel lehet végezni, addig langyos vizes felmosás javasolt. A Murexin FM 60 PRÉMIUM Fugázó víz-és szennyeződés taszító, gombásodásnak ellenáll.


http://www.murexin.hu/front_content.php?idcat=164&idart=10204

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top