Close

Online pénztárgép a piacokon?

A kisléptékű termékelőállítók érdekképviselete ellenzi, hogy kötelező legyen az online pénztárgép használat a falusi turizmus szolgáltatóknál, termelői piacokon. Ha erre sor kerül, sok kistermelő inkább abbahagyja tevékenységét, a gépek üzemeltetése helyett.

A KISLÉPTÉK egyesület nem támogatja a falusi szállásadók online pénztárgép kötelezettségét. Az erre vonatkozó előírás visszavonását kérik. Számos idős, megélhetésükért, fennmaradásukért küszködő szolgáltató számára, az 5000 fő lélekszám alatti kistelepüléseken, tanyákon ez aránytalanul nagy terhet jelet. Idény jelleggel tartanak többségében nyitva, és nem gyakorlott internet felhasználók. Sok helyen a hálózat is csak rossz minőségben elérhető.
Az érdekképviselet ellenzi az online pénztárgép kötelezettség bevezetését a piacokon, vásárokban, háztól saját terméket a fogyasztó részére értékesítő őstermelők, kistermelők, családi vállalkozások, kézművesek, civil szervezetek, szociális vállalkozások esetében.
Szabadkai Andrea, a KISLÉPTÉK elnöke elmondta: „– Végeztünk egy próbaszámítást, hogy mit is jelentene ez az új kötelezettség a gyakorlatban. A példánk szerint, a házi baracklekvárt árusító néninek legalább 667 üveg, és évente még 70 üveg lekvárt kellene ahhoz eladnia, hogy csak az online pénztárgép beszerzési, fenntartási költségeit kitermelje. És akkor még nem keresett semmit. Ez életszerűtlen, ilyen körülmények között egy kistermelő, vagy kézműves inkább befejezi a tevékenységét.”
Meg kellene különböztetni, és segíteni kellene a kisléptékű saját termék előállítókat, értékesítőket, hogy vidéken, ahol a szükség nagy, boldogulhassanak, tudásukat átadhassák – javasolja a KISLÉPTÉK  Egyesület. a vidéket hagyni kell fejlődni, és csak e mellett lehet sikeres a vidékfejlesztés.
Vizsgálják az online pénztárgép bevezetését többek között a közterületi árusítók (piaci kereskedelem), termelői boltok, mozgó vendéglátás területén is.
A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (KISLÉPTÉK  Egyesület) levélben megküldte véleményét a szakmai egyeztetést koordináló Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.
KISLÉPTÉK

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top