Close

Görögország kaphat adósságkönnyítést

Berlin, 2015. július 19., vasárnap (MTI) – Görögország államadósságának elengedéséről nem lehet szó, de törlesztési könnyítésekről lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramra vonatkozó vállalásait – mondta a német kancellár vasárnap.Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök (képünkön) azért még mindig nagy bajban van.
 
    Angela Merkel az ARD német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban a tervezett harmadik görög mentőprogramról szólva kiemelte, hogy „most kemény tárgyalások következnek Görögországgal”.
    A megállapodások betartását biztosítani kell, ami „nem lesz könnyű”, mert 2010 óta az egymást váltó görög kormányok több intézkedést nem hajtottak végre, amelyekben megállapodtak a hitelezőkkel, és amelyeket más válságba került euróövezeti tagországok, köztük Portugália és Írország már régen bevezetett – tette hozzá a német kancellár.
    Kiemelte, hogy az államadósság egy részének leírása nem kerülhet szóba, mert „klasszikus haircut, vagyis az adósság 30-40 százalékának elengedése nem lehetséges egy valutaunióban”. Ugyanakkor Görögország korábban is kapott könnyítéseket, például a törlesztési futamidő meghosszabbítása vagy a kamat csökkentése révén, és ilyen megoldások ismét napirendre kerülhetnek, de csak akkor, ha sikerrel zárul a program végrehajtásának első felülvizsgálata – mondta Angela Merkel.
    A kancellár szerint az ideiglenes Grexitről (a görög euróövezeti tagság szüneteltetéséről) szóló vitát be kell fejezni. Ez a megoldás ugyan felmerült az eróövezeti vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, de végül „más utat” választottak, és már „csak a találkozó eredménye számít” – mondta Angela Merkel. 
    Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az új mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötése után is hangot adott annak a véleményének, hogy Athén az ideiglenes Grexit révén hatékonyabban kezelhetné az államadósság-válságot, mert lehetőség nyílna arra, hogy kérje tartozása egy részének elengedését. Angela Merkel nem karolta fel minisztere elképzelését, aki egy hét végi lapinterjúban jelezte, hogy akár a felmentését is kérheti, ha bárki megpróbálja rákényszeríteni valamire. Ezzel kapcsolatban Merkel az ARD-interjúban azt mondta, hogy „hozzám nem jött senki felmentést kérni, és nem szándékozom tovább folytatni ezt a vitát”.
    A brüsszeli megállapodás után a konzervatív CDU/CSU-ban – Merkel és Schäuble pártszövetségében – és a kormánykoalícióban elkezdődik a munka, „emiatt senkinek nem kell aggódnia” – mondta a kancellár.
    A német parlament (Bundestag) 439 igen szavazattal, 119 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett hatalmazta fel a kormányt a mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdésére. A konzervatívok közül 60-an nemmel szavaztak és 5 képviselő tartózkodott, ami minden korábbinál nagyobb elégedetlenséget jelez. Ezzel kapcsolatban Merkel azt mondta, hogy a „túlnyomó többség” így is támogatta a kormányt, „és ez az, ami számít”.
    Görögország a tervek szerint nagyjából 86 milliárd euró hitelt kap az euróövezeti válságkezelő rendszer, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében, ez lesz a harmadik hitelcsomag 2010 óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top