Close

Eger csillagai a Múzeumok Éjszakáján

Június 20-án ismét Múzeumok Éjszakája, amelynek idén Eger történelmi városa a kiemelt helyszíne. A nagyszabású kulturális esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében valósul meg, stratégiai partnere a Magyar Turizmus Zrt..

Eger városa történelmi felvonulással, fegyverbemutatóval, történelmi előadással és sok-sok gyerekprogrammal készül. Az év legrövidebb éjszakáján a Dobó István Vármúzeum az egri pasa sátránál kezdődő, felújított nyugati várfalsétányon is megközelíthető lesz. A vártetőn, a Dobó-bástyában fegyverkiállítás nyílik, a Vármoziban 3D-s film mutatja be hazánk több mint ezer éves történelmét a honfoglalástól a rendszerváltásig. A katonai hagyományőrzők fegyverbemutatókat tartanak, felelevenítve az 1552-es ostrom eseményeit is. A hagyományoknak megfelelően az idén is máglyát gyújtanak a várban. A vár közelében található egykori török gőzfürdő, a Valide Szultána feltárt romjainál bábjátékokkal, az Ezeregyéjszaka meséivel várnak kicsiket és nagyokat.  A Gárdonyi Géza Emlékház kertje fényfestéssel varázsol különleges hangulatot az izgalmas történelmi forgatagban megfáradtaknak.   
Csak ezen az éjszakán nyílik meg a látogatók előtt az Eszterházy Károly Főiskola díszterme és kápolnája, és a Líceum régi barokk cserépkályháit is csak ezen az éjszakán lehet megnézni. A Jedlik Ányos Experimentárium rendhagyó kémiai és fizikai óráin többek között a folyékony nitrogén tulajdonságairól, a fény játékairól is feltárulnak titkok. Az igazi csoda azonban a Varázstorony 10. emeletén a Camera Obscura. Az egész világon ritkaságnak számító különleges periszkóp Eger élő képét vetíti ki a besötített terem közepén levő fehér asztal felületére. Segítségével feltárul előttünk az egész város közlekedésével, gyönyörű épületeivel.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében megvalósuló rendezvény részletes programja a www.muzej.hu oldalon és mobil alkalmazáson érhető el, illetve a budapesti programok az ingyenes Fidelio magazin Múzeumok Éjszakája különszámában találhatók.
A programok népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik: mivel a Múzeumok Éjszakája szombattal kezdődik, a szálláshelyek arra számítanak, hogy kedvezményes csomagajánlatokkal tovább marasztalhatják a kulturális programok iránt érdeklődő turistákat.
Bognár Mária                                            

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top