Close

Múzeumok Éjszakája

A magyarországi Múzeumok Éjszakája Európa legnagyobb kulturális rendezvénye. Országosan 360 intézmény közel 2000 programmal várja az érdeklődőket június 20-án. A múzeumok és kiállítóhelyek mellett számos más intézmény, kulturális örökségi helyszín nyújt érdekes, élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget a családok és baráti társaságok részére. A résztvevő intézmények idén az „Élő Erdély” kiemelt tematikához kapcsolódva csaknem félszáz erdélyi témájú programot kínálnak. A vidéki városok között a múlt év végén nemzeti székhellyé váló Eger városa és a Dobó István Vármúzeum kerül fókuszba.
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban dr.Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felvázolta a program előkészületeit és részleteit. A Minisztérium 20 millió forintot különített el a zökkenőmentes lebonyolításra. A támogatok, széleskörű összefogása járul hozzá program sikeréhez.
 
A BKK hat különböző útvonalon, 18 -2.30 óra között Múzeumbuszokat indít. Budapesten egységes karszalagbelépővel látogatható minden rendezvény, amely a Múzeumbuszok korlátlan használatát is magában foglalja. Felnőttek 1500 forintért, a gyermekek 600 forintért vásárolhatnak „belépőt”, 6 éves kor alatt ingyenes
 
A MÁV– START Zrt. és a GYESEV Zrt. 50 százalékos menettérti kedvezményt ad a vasút igénybevételéhez országszerte. A vásárlásról és a felhasználási lehetőségekről bővebb tájékoztatás található:
 
Az MTA SZTAKI eLearning Osztályának az „EVENT@HAND MUZEJ” mobil alkalmazásának fejlesztése idén is elérhető lesz a támogatott szoftverboltok kínálatából (App Store, Google Play). Használatához nincs szűkség internet elérésre. A rendezvény eseményei mellett interaktív térképek és közlekedési információk segítik az eligazodást és a tervezést.
 
Az EMMI, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Zrt. hagyományteremtő pályázatokat hirdet a látogatóknak „TE IS…”címmel. A „Te is eljönnél” 30-90 másodperces videó spotokkal, a „Te is így láttad” fotókkal és fotósorozatokkal a rendezvény hangulatát bemutató pályaművekkel nevezhető. A „Te is megvennéd” termékfejlesztési pályázatra a rendezvénnyel emocionálisan köthető emléktárgyra várnak ötletes megoldásokat. A pályázatokat kétmillió összedíjazásban részesítik. Mindenről részletes tájékoztatásthttp:// www.muzej.hu  ad. 

 

Az együttműködésről Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője, mint a rendezvény médiatámogatója és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyilatkozott. Az MTVA minden felületén tájékoztatja az érdeklődőket. A Közgyűjtemények Kollégiuma idén 12, 2 millió forintot 66 vidéki helyszínnek adott a 72 pályázóból, a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a központi rendezvényt 5 millió forinttal támogatta
 
Faragó Péter a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint a múzeumok turisztikai értéke megkérdőjelezhetetlen. „A magyar múzeumok nagyon sokat tetettek, azért, hogy aktív, – interaktív területként jelentkezzenek a turisták számára. Ez nagyon sokat segít az élmények kialakításához” A mai emberek a kikapcsolódásban az élményeket keresik. A rendszerváltozás óta a rendezvények és a múzeum látogatottság folyamatosan emelkedik. A rendezvények száma ma már négyszeresre a 90-es évhez képest, a tárlatvezetések két és félszeresére növekedett. A cég a program népszerűsítése mellett szálláshelyek kedvezményes ajánlatát is kínálja a http://www.itthon.hu oldalán.
 
Az esemény kiemelt támogatóját az E. ON-t Károlyi Zsuzsanna vállalati kommunikációs vezető képviselte. Az E.ON 6 millió forinttal támogatja a Múzeumok Éjszakáját. A Fővárosi Állatés Növénykert Elvarázsolt Kastélyát különleges fényfestéssel teszi még érdekesebbé a közönségnek.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Tombor Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top