Close

Egy csipet Magyarország

Magyarország „legízletesebb vendégváró úti célját” keresi a Magyar Turizmus Zrt. a Kiváló Európai Desztinációk hazai pályázata keretében. Az Európai Bizottság 2015-ben immár kilencedik alkalommal írta ki az „European Destinations of  ExcelleNce” (EDEN) elnevezésű pályázatát, ezúttal a helyi gasztronómiára építő turizmus témakörben. A pályázatok beadási határideje május 26. Az elismerő cím nyertese 2 millió forint marketingtámogatást kap.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pályázat lebonyolításához a nemzeti marketingszervezet a maximális, 75 százalékos uniós támogatást nyerte el, ami 50 ezer euró. A projekt keretében keresik azt az európai szinten is versenyképes  desztinációt, amely a már legalább 2 éve létező, saját helyi gasztronómiájára alapozott speciális turisztikai kínálatával kiérdemelheti a „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet.
Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója kiemelte: Azt a magyarországi térséget, kistérséget szeretnék megtalálni, ahol tájjellegű ételeket lehet fogyasztani, házi készítésű termékek szerepelnek az étlapokon, illetve ahol a szolgáltatók a helyi értékeket mutatják be a hazai és a külföldi turistáknak.
A lehetséges pályázók tájékoztatását az ország 9 turisztikai régiójában 9 állomásos vidéki roadshow segíti. A pályázóknak évszakonkénti bontásban kell összeállítani egy-egy 3-4 napos turisztikai csomagot. Kritérium az is, hogy csak olyan térségi összefogások pályázhatnak, amelynek tagja legalább 3 települési önkormányzat és három turisztikai szolgáltató és egy, a turizmushoz vagy gasztronómiához kapcsolódó civil szervezet.
A pályázók közül kiválasztanak tizet-tizenkettőt, ezeket személyesen is felkeresik a bíráló bizottság tagjai. Végül öt lehetséges nyertest jelölnek ki, a győztest pedig a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron  (OMÉK) választják ki 2015 szeptemberében. A pályaművek elbírálásához a nemzeti marketingszervezet több szakmai szövetséggel kötött együttműködést, köztük van a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSz) és a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE).  
A pályázattal kapcsolatos valamennyi információ az eden.itthon.hu honlapon található.
Szöveg: Bognár Mária       Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top