Close

Falusi szálláshelyek napraforgóval

Ha a vidék csodáit szeretnénk felfedezni, jobbnál jobb programok és már több mint 800 megbízható és magas minőségű falusi vendégház közül választhatunk. A rajtuk látható 2, 3 és 4 napraforgó-virág a szálláshely színvonala között tesz különbséget.

Zala Andrea, a FATOSZ titkára elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában levő, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy 2011 óta kiemelten a falusi turizmus szimbóluma. Ezek a jelölések segítenek a turistáknak abban, hogy elvárásaiknak – és pénztárcájuknak – megfelelően szelektáljanak, hogy az igényeiknek megfelelő szálláshelyeket kapják. Maguknak a szállásadóknak a jelzés pedig azért fontos, jóllehet fizetni kell érte, mert garantálja és jelzi az adott szolgáltatás színvonalát, ismertté teszi azt, ezáltal növeli annak keresettségét. A védjegy használói csatlakozhatnak a szövetség online foglalási rendszeréhez, bekerülhetnek a Magyar Turizmus Zrt. és a FATOSZ adatbázisaiba és kiadványaiba, és részt vehetnek hazai és külföldi rendezvényeken is, személyes képviselet útján vagy reklámanyagaikkal.
A két napraforgós jelzésű szálláshely szerényebb felszereltségű, fürdőszobája, WC-je (a szállásadóval, illetve más vendégekkel) közösen használható, ugyanígy a konyha és az étkező is. Parkolási lehetőséget azonban nyújt.
A három napraforgós szálláshely fürdőszobája és WC-je már elkülönített, saját rendelkezésre bocsátott konyha, társalgó, valamint pihenőkert járul hozzá, parkolási lehetőséggel.
A négy napraforgós jelzés szálláshelye elkülönített lakóegységet nyújt, jól felszerelt szobával, fürdőszobával, WC-vel, étkezővel, konyhával, társalgóval és kerti bútorokkal ellátott pihenőkerttel. A parkolási lehetőség természetesen itt sem hiányozhat.
Zala Andrea kitért arra is, hogy ma már a szálláshelyek szakosodhatnak is, és a turisták felmerült igényeinek a falusi háztulajdonosok kellő körültekintéssel   nagy anyagi áldozatok nélkül is meg tudnak felelni. A szakosodás különféle formái közül a szállásadók a Nemzeti Tanúsító Védjegy (vagyis a napraforgós megjelölés) igénylésével egyidejűleg választhatnak.
A Zöldporta a helyi erőforrásokra, termékekre és a helyi piacra épül, kerülve a tömegtermékek és a természetidegen eszközök használatát.
Az Egészségporta kímélő és egészséges ételeket kínál, nagy gyógytea-választékkal. Lehet itt sporteszközöket (például kerékpárt, nordic walking botokat, stb.) kölcsönözni és különféle relaxációs eszközök, így szauna, masszázslehetőség is állnak rendelkezésre.
A Kerekes székes porta mozgáskorlátozott vendégek fogadására is alkalmas.
A Gyermekbarát porta gyermekmenüt nyújt a kisgyermekeknek és akár szakaszerű gyermekfelügyeletet is biztosít. Gyermekbútorokkal és nagyszámú gyermekjátékkal van felszerelve.
Az Aktív falusi portán számos sporteszköz áll rendelkezésre. A kerékpár(ok) mellett ezek lehetnek íjászfelszerelések, horgászkellékek, stb. A környékbeli látnivalók felfedezését bőséges információs anyaggal könnyítik meg. A házigazdák a túrákhoz útravalót, hideg élelmet készítenek.
A Lovas portán lovagolni, onnan lovas túrákat szervezni lehet. A saját lovak elhelyezésére is van lehetőség.
A Pálinkás porta pálinka bemutató helyiségében legalább háromféle itallal lehet megismerkedni, és bemutatják a pálinkakészítés mozzanatait is.
A Boros porta borospincéjében minimum háromféle bort kóstolhatunk. Ősszel a programba a szüret is beiktatható.
A Hagyományok portája a tájegységre jellemző építészeti stílust és berendezést reprezentálja. Az ételek is tájjellegűek, és helyi alapanyagokból készülnek. Helyi paraszti és kézműves munkaeszközökből is találni e helyen bemutatót.
A Falusi életmód ifjúsági porta életszerűen mutatja be a falusi környezetet, életmódot, sok háziállattal.
A Falusi vendégasztal porta a bőséges helyi gasztronómiai kínálatra épít. Ezek elkészítési módját, eszközeit is bemutatja.
A szálláshelyek közül már egyre több helyen fogadják el a SZÉP kártyát is. A www.falusiturizmus.hu weboldalon pedig online is foglalható szállások közül lehet választani.
A FATOSZ  nyomtatott 2015-ös szálláshely-katalógusa online is elérhető a  www.fatosz.eu oldalon, és a www.videkjaro.hu  oldalon is találni szálláslehetőségeket a vidék bebarangolásához.
Szöveg: Bognár Mária              Kép: FATOSZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top