Close

Detektívek éjszakája a szegedi egyetemi könyvtárban

 
     A bűnügyi regények, a detektívek világát választották az idei könyvtári éjszaka témájául a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárbantájékoztatták a szervezők az MTI-t. Szerdán este az év más napjaival ellentétben nem bezárják az egyetemi könyvtár kapuit, hanem tágra nyitják és könyvtárosok várnak mindenkit, akit vonz a klasszikus detektívregény, a rendőrségi krimi, a politikai krimi, a bírósági dráma. A szórakoztató és néha szépirodalommá nemesülő műfaj ismerői már késő délutántól próbára tehetik tudásukat több papír alapú vagy a könyvtár honlapján kitölthető fejtörővel.
    Az éjszaka több nyomozós játék is indul, a vállalkozó kedvűek a népszerű szabadulós játékoknak a könyvtári éjszakához adaptált változatait is kipróbálhatják, a nagy könyvtári túrákon pedig az épület titkait is megismerhetik. Ki-ki egyedi naplót, jegyzetfüzetet vagy éppen könyvborító-montázst készíthet
    A bűntény, az elkövető és a detektív már a mozi kezdetétől kedvelt motívuma volt a filmkészítőknek. A stílusok, a karakterek változtak ugyan, de a lényeg: a bűn, a bűnös és a leleplezés már száz évvel ezelőtt is szerepeltek a vásznon. Az éjszaka 1915 környékén készült némafilm-krimiket, valamint játékfilmés filmsorozatrészleteket vetítenetek.
    Több kiállítás is várja a vendégeket: tárlat mutatja be, milyen borítókat terveztek hazai és külföldi grafikusművészek Agatha Christie regényeihez, az épület előtt pedig egykori és mai rendőrségi járműveket mutatnak be. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei előadásokat tartanak a töltényhüvelyeken és lövedékeken keletkezett nyomok összehasonlításáról, valamint a helyszínelés eszközeiről és módszereiről is.
    A programok közül idén sem maradt ki az immár kilencedik alkalommal megszervezett könyvtári éjszakák egyik legnépszerűbb eleme, a kegyelem órái. Az egyik játékhelyszínen akik elnyerik a Fogd a pénzt, és fuss! feliratú igazolólapot, késedelmi díj megfizetése nélkül adhatják le lejárt határidejű könyveiket
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top