Close

„Baltával verik szét az emberi jogokat”

A Fidesz kormány szerint minden a legnagyobb rendben van az országban. Egyre több munkahely jön létre, mely által a foglalkoztatottak száma, a családokat is kiemelkedően támogatják, a fiatalságról nem is beszélve. Mindeközben az Európai Unión belüli és kívüli kapcsolatain is kitűnően alakulnak.

Mindezek dacára több ellenzéki párt ismét nemtetszését nyilvánította a kormány több intézkedése ellen, annak apropóján, hogy a Human Rights Watch(mely egy nemzetközi jogvédő csoport) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében súlyosan aggályosnak nevezte az emberi jogok helyzetét Magyarországon, egyben felszólította az Európai Uniót, hogy cselekedjen az ügyben.

Buzás Anna (DK emberi jogi munkacsoportjának vezetője) a jogvédő csoportra hivatkozva közleményében elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció szerint mind politikailag, mind történelmileg elfogadhatatlan, hogy az orbáni hatalom saját állampolgáraitól is megtagadja az európai jogokat és értékeket.

A politikus azt írja, a jelentés is kiemeli, az Orbán-kormány szándékosan szakította szét a rendszerváltás óta fennálló demokratikus Magyarország jogállami kereteit. Úgy fogalmaz: a Fidesz egyre önkényesebb hatalomgyakorlásának kezdetben csak a hajléktalanok, a fogyatékkal élők vagy a bizonyos vallási felekezethez tartozók voltak az áldozatai. Mára odáig jutottunk, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szinte hetente mondja ki valamelyik kormánydöntésről, hogy az sérti a magyar állampolgárok magántulajdonhoz való jogát: ilyen volt a megélhetését vesztett trafikos vagy a támogatás nélkül maradt rokkantnyugdíjas esete is – jelenti ki.

Buzás Anna hangsúlyozza, a DK elfogadhatatlannak tartja az Orbán-kormány "korrupt és autoriter uralkodását". Hozzáteszi: 2016-ban, egy előrehozott választáson kell leváltani a kabinetet.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) osztva a Human Rights Watch aggodalmait, arra szólítja fel a kormányt, hogy fejezze be az alapvető jogok lábbal tiprását.

Szabó Tímea, a PM társelnöke – független országgyűlési képviselő – csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ha nem áll be radikális fordulat az emberi jogok terén Magyarországon, az adófizetők pénzének egyre nagyobb hányadát lesznek kénytelenek kifizetni a strasbourgi bíróságnak.

A képviselő szerint Magyarország katasztrofálisan teljesít az emberi jogok területén. A civilek állandó támadása, a hajléktalan emberek üldözése, a közmunkások kiszolgáltatottsága, a szegénység növekedése, a roma gyermekek támogatott elkülönítése, a sajtószabadság korlátozása, a szabad véleménynyilvánítás akadályozása mind azt igazolják, hogy az Orbán-kormány évek óta "baltával veri szét" az országban az alapvető emberi jogokatfogalmazott.

Tehát a pártok közti ellentétek – ha lehetmég tovább fokozódnak, kérdés, mikor fog valamelyik politikus kiállni és a vádaskodásokon kívül valami kézzelfogható, megvalósítható, ésszerű politikai koncepcióval előrukkolni?

 

Szerző: Kaiser Vivien

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top