Close

Síélmények itthon

Nem kell többszáz kilométert utazni külföldre a téli sportok kínálta élményekért. Itthon is kiváló hazai síterepek vannak, a kezdők pedig műanyagpályákon is elsajátíthatják az alapokat, szakképzett síoktatók segítségével. A hazai síturizmus népszerűsítésére fogott össze a  Magyar Turizmus Zrt. és a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter.

A Síklaszter a sportnak és a fizikai aktivitásnak a népszerűsítését tűzte ki célul. Ennek részeként széleskörűen terjeszteni kívánja a biztonságos téli sportnak az ismereteit, ehhez megfelelő helyszíneket, sípályákat biztosítva. Nem titkolt célja, hogy a magyar sízők fedezzék fel a hazai sípályákat. Két éven belül a mostani 18-as taglétszámot 30-ra kívánják bővíteni, és távlati cél az „akkreditált klaszter” minősítés megszerzése. Fehér Gyula elnök az összefogás erejében hisz. Honlapjuk: www.sieljitthon.hu.
Összeállításunkban kedvelt hazai síterepeket mutatunk be.

 

Műanyagpályák nem csak kezdőknek
Zuglóban, a Rákos-patak partján működik Pest legnagyobb műanyag pályás síoktató központja, a Babos Síklub. Itt szeptember végétől április közepéig időjárástól függetlenül minden nap lehet síelni. Ez ideális helyszín kezdők számára, de a haladók is eredményesen gyakorolhatnak itt. A tanpálya 2005-ben létesült, 2013 óta pedig Babos Síklub néven üzemel. A gyermekek síoktatása mellett Európa különböző síparadicsomaiba is elviszi növendékeit.  Az oktatódomb 6 méter magas és 50 méter hosszú. Már 3-4 éves kisgyerekekkel is foglalkoznak.
Gödöllőn van az ország leghosszabb műanyagpályája, a Megyeri Síklub üzemeltetésében. Hossza 160 méter, területe 2000 négyzetméter. Parkolója ingyenes, a szintkülönbség leküzdését felfelé tányéros felvonó teszi könnyűvé.  Az éjszakai kivilágítás a napnyugta utáni órákban is lehetővé teszi a télisport élvezetét. A sípálya alján melegedő van, és fentről a csodás panoráma egészíti ki az élményeket. Előnye még, hogy könnyen megközelíthető.

Havas lejtők

Mátraszentistván
A Mátrában két neves síterepet is találunk. A mátraszentistváni 800 méter magasságban van, ahonnan a kilátás is gyönyörű.  Tíz változatos sípályája van, 145 méter maximális szintkülönbséggel, különlegesen szép környezetben. Van, ahol a pálya híd alatt bújik át. A pályarendszer összhossza közel 4 km. A Budapesttől mindössze 100 kilométerre levő síterep Tátrára (vagyis északra) néző lejtőin hóágyukkal pótolják, illetve frissítik a havat és ratrakokkal egyengetik a hófelszínt. Mivel a (magyarországi viszonylatban) nagy magasság miatt itt a klíma jóval hűvösebb, ez március közepéig is lehetővé teszi a téli örömök élvezetét. Itt a családi síelésre összpontosítanak, vagyis a kék jelzésű pályáktól a fekete jelzésűekig különböző meredekségű lejtők vannak.Van még ún. síovoda is, tanulólifttel. Naplemente után csaknem 3 kilométeren kivilágított sípályákon lehet síelni.Teraszos rönkbüfé és a Hóhatár Hütte szolgálja ki a síelésben megéhezőket. Nem mellékesen ez Magyarország első hóágyúzott sípályarendszere. A Hütte mellett kialakított Hócsúszdaparkja 130 méter hosszú.

Kékestető

Kékestető két szempontból is nevezetes hely: egyrészt ez Magyarország legmagasabb (1014 méter) hegye, másrészt itt van Magyarország második leghosszabb, 1,8 kilométeres lesiklópályája. Ennek felső szakaszán egy 700 méteres tányéros felvonó, és két tanulólift üzemel. Az enyhe lejtésű lesiklópálya családok és kezdők számára egyaránt ideális. Alsó pontja a Veronika-rétnél van, innen síbuszokkal lehet visszajutni a pálya felső végére. Ez azok számára lehetőség, akik teljes hosszán végig akarnak menni a pályán, és nem csupán a felső 700 méterén, ahol igénybe vehetik az előbb már említett tányéros felvonót. Ennek a 40-60 méter szélesre bővített, ún. déli pályának az utánpótlását hóágyuk végzik. Az északi pályákat, amelyeket nem lehet hóágyúzni, csákányos felvonó szolgálja ki. Kékestetőn az összes sípálya együttesen 3 kilométer hosszú. A környezet igazi alpesi, fenyőerdők alkotta erdők szegélyezésével. 

Eplény
A Veszprém és Zirc közötti síterep Magyarországon a legnagyobb, és csaknem 8 kilométer összhosszúságú pályákkal szolgál. Közöttük van a leghosszabb egybefüggő síútvonal is, mely 1927 méter hosszú, végig kezdőbarát, vagyis kék jelzésű szakaszokkal. A Nordica Síaréna elnevezésű komplexum jó hóminőségéről 44 hóágyú gondoskodik, a hófelületeket pedig három korszerű ratrak gondozza. A hógyártó kapacitás a 600 m3/órát is elérheti, ezekkel biztosítják rendre a száz napot is meghaladó síszezont. Vannak nehezebb, piros és fekete jelzésű pályák is. Az esti síelést 4 kilométer hosszan teszi lehetővé az éjszakai kivilágítás. Hét síliftje között van egy Szent Sólyom névre elkeresztelt, négyüléses sífelvonó is. A snowboardozást is meg lehet tanulni itt, vendéglátóhelyből öt van. A Holle Anyó pályaszállás az itt éjszakázásokat is lehetővé teszi.  A hó elolvadtával a terepet a bringások vehetik át. Itt működik Magyarország egyetlen felvonós kerékpárparkja, a Bringaréna Eplény.

Visegrád
Ez hazánk egyik legszebb – ha nem a legszebb – síterepe. A talajfelszín gondos ápolása lehetővé teszi, hogy már kis hóvastagságnál is jól lehessen síelni. Tanulók számára enyhe lejtése folytán előnyös, de szélessége a lendületes sielésre is alkalmassá teszi. A Nagyvillám sípályán már 8 felvonó működik, majdnem 4 ezer fős kapacitással, és van még sífutó- és szánkópálya is, és az újabbkeletű, biztonságos (mert felborulni nem tudó) hófánkon való lecsúszást is ki lehet próbálni. Tanúsíthatom, fenomenális élmény! Tavasztól a gyepsíelésnek van a szezonja, és a műanyagpálya hómentes időben is használható.

 
Dobogókő
Dobogókő idei síelő látogatóit a tavaly decemberi katasztrofális ónos eső által letarolt erdő képe fogadja. A pályák azonban kiválóak. A jelenlegi dobogókői 1. sípálya 860 méter hosszú, 168 méter szintkülönbséggel, felül meredek, alul szelíd lejtős, utóbbin a kezdők is gyakorolhatnak. A 2. sípálya hosszabb, 1260 méteres, viszont ugyanakkora szintkülönbségű. Ennek is az alsó szakasza az enyhébb. Jelenleg tányéros felvonó viszi fel a síelőket, akik közül a kezdők a 7. oszlopnál szállhatnak ki.
A helyszín szerelmesei nagyszabású fejlesztési tervet dolgoztak ki: téli-nyári sportközpontot álmodtak meg, a jelenleginél jóval hosszabb, kivilágított sípályával, melyre hóágyuk szórják a havat. A nyári időtöltést pedig bringapark, hegyi rollerek teszik majd színesebbé.
A 30 éves Dobogókőért Alapítvány vezetője, Lőrincz László igazi természetvédőként a síelők érdekében is tevékenykedik. A síelést lehetőségnek látja, hogy a természet szerelmesei télen is minél több időt tölthessenek a szabadban. Ezért konfliktusokat is vállal olyan elvakult zöldekkel, akik a sípálya környékének rendben tartásában, például a derékig érő gaz lekaszálásában, a letört faágak összegyűjtésében is természetkárosítást vízionálnak.
A síbüfé Makovecz Imre tervei alapján 1980-ban épült, eredetileg csak a felvonó motorját védő, illetve melegedést nyújtó funkcióval. A Zsindelyesből idővel aztán hangulatos vendéglátóhely lett, nyílt tüzű kandallóval. Egyedi összetételű italok, forralt borok, teák várják a melegedőben szusszanásnyit pihenni szándékozókat. Különlegességük a forró gyömbér, igazi lélekmelegítő!
Szöveg és kép: Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top