Close

Putyin Budapesten – Orbán: minél előbb rendezni kell az EU és Oroszország viszonyát

Budapest, 2015. február 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében 2015. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Európai Unió és Oroszország közötti viszony mielőbbi ésszerű rendezését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélést követően. A magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón, az Országházban arról is beszélt, hogy bár a Déli Áramlat „elesett”, de továbbra is fontos érdek, hogy érkezzen gáz déli irányból Magyarországra.

A miniszterelnök – miután csaknem két órán át tárgyalt négyszemközt Putyinnal, majd munkavacsorán vettek részt – kifejtette: megbeszélésükön Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését, és olyan megállapodások köttettek, amelyek Magyarország érdekeit kiválóan szolgálják.
Magyarországnak szüksége van Oroszországra – fogalmazott -, „nekünk, magyaroknak fontos, hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, és Magyarországnak érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerű áron juthassunk orosz energiához”.
Orbán Viktor a jelentős sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón amellett is állást foglalt, hogy minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen, az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt.
Szerinte Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog. A térség biztonságát nem lehet Oroszország ellenében megteremteni, csak Moszkvával együttműködve, ezért „tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell” – mondta, a rendezés jó kiindulópontjának nevezve a minszki tűzszüneti megállapodást.
A rendezés alapja – folytatta – a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet, szerinte e körül létrehozható az európai egység. Azt is kijelentette, hogy Magyarországtól nem kell félteni a kontinens egységét.
Ukrajna ügyében a kormányfő elmondta az orosz elnöknek – idézte fel szavait -, hogy „mi a béke pártján állunk, és nagy reményeket fűzünk a tűzszünethez”. „Ráadásul nekünk, magyaroknak van még 200 ezer érvünk amellett, hogy Ukrajnában béke legyen” – fogalmazott, utalva a kárpátaljai magyarságra.
A tárgyaláson – a gazdasági együttműködésről egyeztetve – ugyanakkor megállapították azt is, hogy a szankciók és a válaszlépések sokat ártottak – mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy bár „mi tiszteletben tartjuk a szankciókat meg a válaszlépéseket is”, de közös cél a két ország közötti gazdasági együttműködés erősítése.
Kérdésre válaszolva a miniszterelnök arról is beszélt: Vlagyimir Putyinnal egyetértettek abban, hogy bármi is lép az „elesett” Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést.
Ugyanis „továbbra is érdeke Magyarországnak, hogy déli irányból vezeték és azon keresztül energia, vagyis gáz érkezzen” ide – indokolt Orbán Viktor.
Közölte: Magyarországnak az a beruházás lenne jó, amely a gázt Törökország felől Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hozná ide, és „innen vinné aztán tovább Nyugat-Európába”. Elmondása szerint biztatást kapott Putyintól e projekt létrehozására.
Ezzel kapcsolatban megjegyezte: „amiben eddig Putyin elnök úrral megállapodtam (…), azt Oroszország ezidáig mindig hiánytalanul betartotta”.
A kormányfő álláspontja egyébként az, hogy Oroszország részvétele nélkül nem működhet Európa energiapiaca, energiabiztonsága.
A miniszterelnök összegzésként megtiszteltetésnek nevezte az orosz elnök budapesti látogatását, a vele folytatott megbeszélést pedig komolynak, sikeresnek minősítette.
A sajtótájékoztató előtt öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és Oroszország képviselői.
A magyar kormányfő és az orosz elnök jelenlétében egyezményt írtak alá az atomenergia-ipari képzés témakörében, valamint kicseréltek egy olyan megállapodást is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői.

***

Az orosz elnök szerint országa megbízható gáz- és olajszállító partner

Oroszország megbízható partnere Európának és Magyarországnak a gáz- és olajszállításban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Budapesten.

Az orosz államfő az Országházban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: minden kérdést megoldottak, amelyet a magyar fél felvetett.    
A Gazprom készen áll arra, hogy a fel nem használt gázmennyiséget átütemezze az elkövetkező időszakra, és Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gázmennyiséget – közölte.
Vlagyimir Putyin arra is kitért: a Gazpromnak nincs ellenvetése, hogy a tárolt gáz mennyiségét, a tárolási kapacitásokat növeljék.
Az orosz elnök kifejtette: nem lemondtak a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről, hanem nem engedték nekik, hogy megvalósítsák azt. Oroszország kénytelen voltak lezárni a projektet, nem kaptak lehetőséget a megvalósításra – jelentette ki.    
Az orosz államfő közölte, hogy a korábban tervezett Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítésére létrehozott  South Stream Hungary nevű orosz-magyar közös vállalatot hasznosítani lehetne a Török Áramlat meghosszabbítására Európában.    
Mint mondta, készen állnak, hogy megteremtsék a lehetőséget arra, hogy Törökországon keresztül jusson el a gáz Európába, és ha logisztikailag lehetséges, Bulgárián keresztül is szívesen szállítanak gázt. Nem akarnak senkit elvágni a gázhoz jutás lehetőségétől, ki kell számolni, hol gazdaságosabb a szállítás – hangoztatta. Hozzátette: biztosan nem fognak lemondani az együttműködésről Törökországgal.   
Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy országa továbbra is készen áll a kölcsönösen kedvező partneri együttműködésre Magyarországgal, valamint az orosz energiahordozók szállítására.   
Megjegyezte: a Mol jelenleg olajlelőhelyet tár fel Nyugat-Szibériában, és a cég növelni tervezi az olajkitermelését, Oroszország pedig segíti ebbéli törekvéseiben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top