Close

A pizza szó Gaeta olasz városban születhetett, nem Nápolyban

Fotó: szatmar.ro

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Az egyik legrégibb olasz szó, a pizza első feljegyzését a délolasz Gaeta városában találta meg a táplálkozás történetével foglalkozó Giuseppe Nocca olasz történész. Ezek szerint a pizzát nem Nápoly városában „találták fel”.

Giuseppe Nocca történelmi bizonyítékkal támasztja alá állításait arról, hogy a máig fennmaradt pizza szót nem Nápolyban használták először. A gasztrotörténész a Lazio és Campania tartományok határán húzódó, tengerparti Gaeta székesegyházának levéltárában talált egy 997-ben készült dokumentumot. Ebben az szerepel, hogy a püspökség területén lévő egyik malom tulajdonosának karácsony és húsvét ünnepén többek között 12-12 darab pizzát kell beszolgáltatnia a földbirtokos püspöknek.
A latin nyelvű szövegben a „do duedecim pizza” kifejezés szerepel a késői latin nyelvhasználat szerint. 
Gaeta mintegy 100 kilométerre fekszik a pizza bölcsőjének tartott Nápolytól. A klasszikusként ismert nápolyi pizza, vagyis a paradicsommal, mozzarella sajttal és bazsalikommal sütött margherita 1870-ben született Margit olasz királyné nápolyi látogatása alkalmával. Ezt az olasz nemzeti színeket hirdető, kizárólag helyi terményekből készített pizzát az Európai Unió 2008-ban védett eredetűnek nyilvánította.
A pizzához hasonlóan sütött lepényféleségről egyébként elsőként Platón görög filozófus írt, a pizza hagyományát tehát valószínűleg az ókori görögök hozták magukkal Dél-Itáliába Kr.e. 600 körül – jegyezte meg Giuseppe Nocca. 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top