Close

Szabad légtérhasználat

Európában elsőként a HungaroControl 2015. február 5-től eltörölte a teljes légi útvonalhálózatot, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát.
Az új forgalomszervezési koncepció, a HUFRA (Hungarian Free Route) lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb egyeneseken közlekedhetnek a repülőgépek. Szakértők szerint ezzel a hazánk felett átrepülő járatok útvonala egy év alatt összesen csaknem 1,5 millió kilométerrel csökkenhet, így a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékű üzemanyagot takaríthatnak meg, és több mint 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe.
A légtér megnyitása az Európai Bizottság rendelete szerint minden tagállamra nézve kötelező. A végső határidő 2022. január 1., ettől kezdve minden 9 ezer méter feletti légtérben kötelező lesz az alkalmazása. Több államban (például Portugália, Írország, Dánia, Svédország) már bevezették az eljárást, de azt csak időbeli vagy térbeli korlátozás mellett alkalmazzák, a HungaroControl viszont idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette az előírást.
A  HUFRA nem csak a légtérhasználók számára jár számos előnnyel, de a légi navigációs szolgálat kapacitását is optimalizálja, és csökkenti az irányítók leterheltségét, ezzel közvetve hozzájárul a repülésbiztonság további növeléséhez.
Forrás: Skyvector.com/HungaroControl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top