Close

Műemlékvédelem a határokon túl

A magyar műemlékek sorába éppúgy beletartoznak a jelenlegi határokon túl levő, azonban a történelmi Magyarország területén található építmények, mint a mostani, szűk országhatárokon belül levők. Éppen ezért, továbbá, hogy a kulturális örökség nemzeti összetartó erő legyen, a magyar kormány 31 millió forintot biztosít a Határon túli örökségvédelmi programra.
A programot a Forster Központban sajtóbeszélgetésen ismertette Sághi Attila elnök, Győr Attila, a Tudományos és Gyűjteményi Osztály főosztályvezetője és Gaylhoffer Gábor művészettörténész.
Az önmagában nem nagy összeg induló keretet biztosít annak a főként feltáró, dokumentáló tevékenységnek, ami erre a hallatlan jelentőségű – és sajnos erősen pusztulásnak indult – nemzeti örökségnek a számbavételére, az ezekkel kapcsolatos feladatok előirányozására irányul.  Ezt az összeget szinte megsokszorozza a munkában résztvevő szakemberek lelkesedése, ügybuzgalma, így jut még belőle a legsürgősebb helyreállítások megkezdésére is.
A program több résztevékenységet fog át. Ezek közé tartoznak a dokumentációs munkák, a nem hazai levéltárakban megtalálható magyar vonatkozású források tudományos feldolgozása, amit digitalizált formában tesznek elérhetővé az anyaországi kutatók számára is. Mindezek során elkészül a határon túli magyar műemléki adatbázis, illetve egy erre alapozott veszélyeztetettségi lista.
Konkrét feladatokra is sor kerül: így négy erdélyi műemléknek, vagyis a kapjoni és a kerelőszentpáli Haller-kastélynak, a bólyai kastélynak és a szentbenedeki Kornis-kastélynak a művészettörténeti kutatása és felmérése is megtörténik, róluk fotódokumentációt is készítve. Sok XVII.-XVIII. századi templomkarzat restaurálását is előkészítik. Belefér a programba a bécsi Magyar Nagykövetség épületének tudományos dokumentálása is. Már folyamatban levő programot támogatnak a Marosvásárhely műemléki topográfiájának kutatásához nyújtott segítséggel.
A konkrét helyreállítási, állagmegóvási munkák keretében a Teleki László Alapítvánnyal együttműködve segítséget nyújtanak a halmágyi evangélikus templom romos falainak helyreállításához, a borbereki református templom romos falainak javításához, látogathatóvá tételéhez, a kismuzsalyi református templom falkonzerválásához, felméréséhez, a marosszentimrei református templom  állagmegóvásához, valamint az oltszakadáti evangélikus templom tetőjavításához.
Saját szervezésű programként Siter, Darlac, Nyárádszentlászló, Körösbánya és Türkös templomainak felújításához, állagmegóvásához járulnak még hozzá, Sepsibesenyőn pedig a sepsiszentgyörgyi Székely Múzeumban tárolt falképtöredékeket konzerválják.
Már készítik elő a következő év munkáit is, amikor is Szabadka, Szásztörpény, Almakerék, Erdőcsinád és Dés egyes műemléki objektumai kerülnek sorra.
A programban előirányzott összeg 2015. június végéig használható fel.
                                                                                              Szöveg: Bognár Mária    fotó: Forster Központ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top