Close

Így ünneplik a magyar kultúrát a Vajdaságban

Több ünnepséget is szerveznek a Vajdaságban a magyar kultúra napja, január 22. alkalmából, a központi rendezvényen pedig átadják a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) díjait.

A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét január 16-án, pénteken Zentán tartják. Ekkor adják át a VMMSZ által alapított elismeréseket, a Magyar Életfa díjat, valamint a szövetség plakettjeit és arany plakettjét. Akkor hirdetik ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2014 elnevezésű pályázat eredményeit, amelyet a tavalyi évben megjelent, legszebb borítóval rendelkező könyv nyer el.

Az ünnepségen beszédet mond Dudás Károly író, a VMMSZ elnöke, Lovas Ildikó, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács politikusa, valamint a magyar kormány képviseletében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az ünnepségen fellép Csizmadia Anna népdalénekes, Lőrinc Tímea színész, Török Noémi népdalénekes, emellett megzenésített verseket énekel a Dilemma formáció, az Újvidéki Színház színészei pedig részleteket adnak elő a többször is díjazott Opera ultima című előadásukból.

Másnap, szombaton rendezik meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórum 2015 elnevezésű kerekasztal-beszélgetést, amelynek témája a stratégiai célú, a közösségi művelődés minőségét befolyásoló kárpát-medencei közművelődési kapcsolatépítés. Ez – a szervezők tájékoztatása szerint – „egyszerre jelenti a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodáival való szakmai találkozók megszervezését, a különféle programegyeztetéseket, az amatőr művészeti mozgalmakkal és szervezeteikkel való együttműködést, valamint a konzultációk formáinak megkeresését”. A kerekasztal-beszélgetés célja a Kárpát-medencei magyar kulturális ernyőszervezetek és intézetek 2015-ös közös stratégiai feladatainak megfogalmazása – írta meghívójában a VMMSZ.

A tanácskozás bevezető előadását Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója tartja.

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan Magyarkanizsán kobzon, dudán és furulyán játszott népdalokat hallhat a közönség már 16-án, míg a rendezvények többségét 22-én tartják. Topolyán 20. századi vajdasági költők portréiból nyílik kiállítás, emellett a verseikből összeállított műsorral várják az érdeklődőket.

Szabadkán a gyerekszínészekből álló Fabula Rasa készít versekkel, mesékkel, előadásrészletekkel megtűzdelt műsort a magyar kultúra tiszteletére. Mindezek mellett több vajdasági településen is szerveznek felolvasóesteket, előadásokat, táncos és zenés programokat.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top