Close

Várni, várni, várakozni…de meddig?

Legtöbben tudunk mondani legalább egy olyan esetet saját életünkből, mikor meggyűlt a bajunk az egészségüggyel. Nem elég, hogy orvoshoz kell fordulnunk, még a várakozás is tetézi a bajunk. A kórházi várólista pedig végtelennek tűnik, különösen, ha valóban nagy a baj. Sajnos, minél komolyabb az egészségügyi problémánk, annál hosszabb várakozási idővel kell szembenéznünk.

A kormány ígérete szerint viszont a kórházak számára biztosított pluszforrásokkal meg lehet szüntetni a hosszú várólisták financiális okaitmondta a Kossuth Rádióban Zombor Gábor a területért felelős államtitkár.

 

Annak ellenére, hogy ténylegesen csökkentek azt egészségügyi várólistaidők, szervezési és financiális problémák is vannakmondta a Kossuth Rádióban az egészségügyi ellátás kapcsán Zombor Gábor a területért felelős államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője előző nap, hétfőn jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy január 1-jétől hatmilliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták további csökkentésére. Az államtitkár a 180 perc című rádiós műsorban kedden megjegyezte, hogy már 2014-ben is volt egy közel egymilliárd forintos várólista-csökkentési program.

Mint elmondta, úgy döntöttek, hogy az év végén az egészségügy számára biztosított pluszforrásokat újszerűen hasznosítják, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tízmilliárd forintból tud speciális gyógyszereket, eszközöket vásárolni, de már a 2015-ös évre. A kormány által elfogadott finanszírozási rendeletbe így be tudtak építeni egy olyan ötmilliárdos tételt, amely eddig nem szerepelt, és kifejezetten a városlista csökkentésére szolgálEbből a nagyon komoly összegből és abból az egymilliárdból, amit már kedden megkapnak a kórházakszintén hasonló célra –, meg lehet szüntetni a hosszú várólisták financiális okait, amire az intézmények hivatkoznakmondta az államtitkár. Hozzátette: a várólisták azáltal csökkenhetnek, hogy a pluszpénzeket műtétek elvégzésére fordítják.

Zombor Gábor azt mondta, megfelelő szervezéssel és a források célzott eljuttatásával már a következő év első felének a végén érzékelhető lesz a várólisták csökkenése. A cél az, hogy az európai szakmai sztenderdeknek megfelelő várólistaidők legyenek Magyarországon is, amire minden esély adotttette hozzá. Az Emmi tisztségviselője kitért , hogy a szervezési feladatok közé tartozik a hivatalos várólisták ellenőrzése, hogy azokon ténylegesen rajta vannak-e a nyilvántartásban szereplő személyek. Korábbi felülvizsgálatok ugyanis azt mutatták, jelentős eltérés lehet a hivatalos névsor és a valóban műtétre várakozók köre között.

Arra a riporteri felvetésre, hogy több egészségügyi háttérintézmény átalakul, amit százötven ember elbocsátásával járhat, az államtitkár azt mondta, „intézmény nem fog megszűnni, legfeljebb a feladatot látja el más intézmény”. Jelenleg folynak az egyeztetések, a tárgyalások, még nincs döntés ezekben a kérdésekben. Zombor Gábor hangsúlyozta, neki az az elve, hogy minden adminisztratív tevékenységből felszabadítható forrást, amely gyógyításra fordítható, át kell csoportosítani, és ezt meg is fogják tenni.

Ezek alapján fellélegezhetünk, hiszen, ha valóban az elmondottak szerint alakulnak a dolgok az egészségügyben, jelentősen könnyebb lesz betegként az életünk.

A baloldal azonban keményen cáfolja Zombor Gábor állításait, mi több, a jelenlegi kormányt vádolja a jelenlegi helyzet miatt: Az Orbán-kormány bűne, hogy öt év alatt kilométeresre nőttek a kórházi várólisták. A korrupt kormány a felelős azért, hogy a legfontosabb műtétekre 18-20 hónapig, vagy akár évekig is kell várni. A Fidesz-KDNP-kormány nem tett semmit a csípőprotézisre, a szürkehályog eltávolítására és más fontos beavatkozásra váró beteg emberekért!

A várólisták csökkentésének mostani ígérete csak egy újabb kormányzati hazugság. Pénz ugyanis nincs, hiába hivatkozik „kasszamegtakarításra” és a miniszteri keret maradványára a területért felelős államtitkár és a kormányszóvivő. Habonyról magyarra fordítva csak annyit mondtak: ha van maradvány ebben az évben, akkor fontos a várólisták csökkentése, ha nincs maradvány, akkor nem. Holott mindenki tudja, hogy egy olyan pénzhiányos területen, mint az egészségügy, nincs semmilyen „maradvány”! Az egész bejelentés csak fedezet nélküli ígérgetés.

A kormányszóvivő is csak „habonyog” az egészségügy fejlesztéséről. Néhány napja a költségvetés vitája során a Fidesz-KDNP ellenezte, hogy több pénz jusson a gyógyításra! Inkább stadionokra szavazták meg a milliárdokat. Bizonyára azért, mert a stadionok építését fontosabbnak tartják az emberek egészségénél. Akkor viszont most ne hazudozzanak az egészségügy fejlesztéséről!

Attól, hogy az államtitkár Habony Árpád tanácsára minden nap ígér valamit, még egyetlen ember sem fog meggyógyulni.

Kíváncsian várjuk, mi lesz, ha tegyük fel, megbetegszünk, és időpontot kérünk. Érezni fogjuk, hogy valóban csökken a várakozási idő vagy minden marad a régiben, Januárban kiderül.

 

 

Szerző: Kaiser Vivien

Forrás: fidesz.hu, mszp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top