Close

Fókuszban a fenntartható jövő: Ötödik Passzívház-konferencia Budapesten

Passzívház konferencia és kiállítás

Passzívház konferencia és kiállítás

2014. december 5-én egész napos szakmai konferenciát tartott a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ).

A szakmai fórumot Szekér László DLA okl. építészmérnök, az első magyarországi minősített passzívház építész tervezője fogta össze.„Szükség van a tapasztalatok minél szélesebb körű megosztására” – fogalmazott. A szűkülő természeti erőforrások, ugyanakkor növekvő energiaárak és nem utolsó sorban a törvényi szabályozások szigorodása is azt a tendenciát vetítik előre, hogy a jövőben alapvető követelmény lesz az energiahatékony épületek kialakítása, legyen az új építésű családi ház vagy akár közcélokat kiszolgáló, átalakított intézmény – akár iskola vagy óvoda. (Az utóbbira konkrét – magyar! – példákat is láthattunk. )

A Danubius Helia Hotelben megtartott rendezvényen elsősorban a szakma neves építészei mutatták be a legújabb építésű magyar passzívházakat, illetve az építőanyagok, passzívház-komponensek gyártói ismertették az új technológiákat, de beszámolt tapasztalatairól az első romániai minősített passzívház, az Evohouse ötletgazdája, tulajdonosa és építtetője is.

Mindenképpen ki kell emelni az első magyar 100 lakásos minősített passzívházat, mely összefogásban is példa értékű, hiszen az építtetőnek, a gépészetért felelős személynek és már a gyártónak is a tervezés szakaszában meglévő együttműködése eredményezte a nagyszerű végeredményt. Ahogyan többször el is hangzott az előadások során: minél előbb történik az egyeztetés, annál költséghatékonyabb és igényesebb lehet a végső kivitelezés, gondoljunk csak akár az egyedi tervezésű nyílászárókra, amelyeknek passzívház esetében különös szerepük van. Természetesen az élhető környezet megteremtése is elengedhetetlen, ez pedig passzívház esetében nagy mértékben a megfelelő fény- és klimatikus viszonyok megteremtésén alapul, így nagyon fontos a megfelelő szellőztető- és hővisszanyerő rendszerek kialakítása is.

A konferencia tematikájában helyet kapott az innováció és szakmai újdonságok mellett a magyar szakpolitika és oktatás is. A rendezvény azonban mégsem csak a szakmabelieket célozta, hiszen célja volt az újdonságok ismertetésén túl az is, hogy a közvélekedésbe is beépüljön az energiahatékonyság fontossága. Egyelőre azonban még a fogalmak is tisztázásra szorulnak. Nem mindegy ugyanis, hogy egy épület valóban passzívház, avagy „ultra energiahatékony” épület. A gyakorta elhangzó téves megfogalmazás, miszerint valami „passzívház közeli” vagy „majdnem passzívház” ugyanis megtévesztő lehet, „hamis minőségi víziót kelthet” – hívta fel a figyelmet Benécs József, okleveles gépészmérnök, minősített passzívháztervező és oktató.

Szó esett a mérések fontosságáról is – az értékek ugyanis változhatnak, s a kiértékelés módja is árnyalhatja az összképet. A rögzítések, szigetelések fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni, valamint érdemes szem előtt tartani az újrahasznosítási szempontokat – mind a gyártás, mind az építőanyagok felhasználása során, hiszen egyre fontosabb szempont a minél kisebb „ökológiai lábnyom” az építtetésben is.
A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadások hasznos információkkal szolgáltak a szakma képviselői, az érdeklődő potenciális építtetők, ingatlanfejlesztők és beruházók számára is.

Tihanyi-Konda Szilvia

A cikk forrása: A Mi Otthonunk online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top