Close

Virágos Magyarországért – díjátadó

Siófok város, Balatongyörök falu kategóriában nyert a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, így ez a két település képviseli hazánkat a 2015-ös európai megmérettetésen. A Várkert Bazárban összesen 74 települést díjazott a szakmai zsűri. A miniszterelnök különdíját Ordas és Százhalombatta kapta.
A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár és dr. Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója adta át Siófok, illetve Balatongyörök polgármesterének.
A hazai versenyre évente csaknem 300 település nevez be, és évről-évre bővül a résztvevő kategóriák és a támogatók köre is. Az MT Zrt. turisztikai díját Sárvár és Tivadar, valamint Rajka, Veszprém és Budapest-Józsefváros kapta. A Hadügyminisztérium különdíját az I. világháborús emlékhelyek gondozásáért Dozmat település érdemelte ki. A Magyarország legszebb főtere díjat idén Nagykőrös kapta. A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb elismerését, az Arany-Rózsa díjat idén Hatvan, Mohács, Balatonfüred, Hódmezővásárhely, Encs, Keszthely és Váckisújfalu kapta.
A Belügyminisztérium díját Kozárd, Várda, Bakonykúti, Mosonmagyaróvár, Szentes és Szerencs képviselője vehette át. Belügyi személyi elismerést kapott Gyula város főkertésze, aki sokat tett azért, hogy a dél-alföldi város 2014-ben aranyérmes lett az európai versenyen. A hagyományos magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért a Földművelődésügyi Minisztérium Gyöngyössolymos és Zalaegerszeg önkormányzatának munkáját ismerte el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális díjat adott át Sárospataknak, a környezettudatos oktatásért pedig három óvoda és két iskola részesült minisztériumi elismerésben.
Átadták a vendéglátóhelyek számára kiírt Rozmaring díjat, továbbá Budapest főváros kerületi díját is. A Magyar Tájépítészek Szövetsége Acélvirág-díjat adott át Békéscsaba városának, továbbá Komlóskának és Székesfehérvárnak.
A különféle szakmai szervezetek további díjazottjai voltak még Géderlak, Balatonszárszó, Bakonytamási, Debrecen, Nagyatád, Kisbajom, Esztár, Szigetbecse, Petőmihályfalva, Szekszárd, Dombóvár, Szentbékkálla, Balatonfüred és Paks, Tatabánya és Nyíregyháza.
Az évente megrendezett Európai Virágos Városok és Falvak versenyén (Entente Florale Europe) Magyarország a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében és támogatásával 1994 óta vesz részt. Az európai versenyen eddig 8 arany-, 22 ezüst- és 10 bronzérmet valamint 10 Európai-díjat nyertek magyar települések.
  Szöveg: Bognár Mária  Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top