Close

Victor Ponta felajánlotta, bizonyos feltételekkel lemond a kormányfői tisztségről

Felajánlotta lemondását Victor Ponta román miniszterelnök a bukaresti kormány éléről pénteken, azzal a feltétellel, ha Klaus Iohannis megválasztott elnök a jelenlegi kormánykoalícióból bíz meg másvalakit kormányalakítással.


A novemberi romániai elnökválasztáson váratlan vereséget szenvedett Ponta ezt pénteken jelentette ki a dcnews.ro hírportálnak adott interjúban. „Ha létezne ez a garancia a hivatalban lévő Traian Basescu államelnök vagy a megválasztott államfő részéről, már holnap benyújtanám lemondásomat” – mondta Ponta, aki egyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is.
Hozzátette: Romániában a nyugati politikai kultúrával ellentétben még az a hagyomány uralkodik, miszerint egy megválasztott államfő csak a saját politikai táborából akar kinevezni miniszterelnök-jelöltet.
Leszögezte, hogy a 2012-es parlamenti választás nyomán hatalomra került jelenlegi kormánykoalíciónak folytatnia kell a kormányzást 2016-ig, hiszen még sok a tennivalója a következő két évben. „Addig, amíg létezik a jelenlegi parlamenti többség, a kormányzásra kell összpontosítanunk” – mondta a miniszterelnök, aki továbbra is fenntartja álláspontját, hogy a legutóbbi választások eredményét tiszteletben kell tartania a novemberi elnökválasztásból győztesként kikerült jobbközép ellenzéknek.
Rámutatott: a Szociáldemokrata Pártban (PSD) is elmondta, a pártvezetés elnökválasztás eredményét kiértékelő csütörtöki ülésén, hogy a kormányzás nem kötődik szorosan az ő személyéhez, azt a 2012-es parlamenti választás eredménye és az annak következtében kialakult parlamenti többség szavatolja.
Ponta nem kívánt megnevezni senkit, hogy kit tudna elképzelni következő miniszterelnöknek, mivel erről senkivel nem beszélt.
A kormányfő november 16-án meglepetésre elvesztette az államfőválasztást Iohanisszal szemben. Az elszenvedett vereség miatt a PSD tavasszal rendkívüli tisztújító kongresszust tart.

***

Jobbközép ellenzék: az RMDSZ távozása a román kormányból lépés az új többség kialakítása felé

Az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusait nem érte váratlanul, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ki akar lépni a szociáldemokrata Victor Ponta vezette román kormányból, és ezt a döntést első lépésnek tekintik egy új, jobboldali parlamenti többség kialakítása felé – derült ki az Adevarul című lap pénteki összeállításából.

A PNL vezető politikusai többnyire óvatos nyilatkozatokat fogalmaztak meg a liberális kötődésű lapban az RMDSZ állandó tanácsának csütörtöki határozatáról, arra utalva, hogy meg kell várni, amíg az RMDSZ belső parlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa december 13-i ülése is megerősíti a döntést, és az RMDSZ miniszterei lemondanak.
Alina Gorghiu, a PNL szóvivője várható és bölcs döntésként értékelte azt, hogy az RMDSZ „meghallotta választóinak hangját”, miután azok az államfőválasztáson a PNL elnökét, Klaus Iohannist támogatták, és nem Victor Pontát, akinek a kormányában az RMDSZ eddig szerepet vállalt.
Gorghiu úgy vélte: amint a kilépés hivatalossá válik, szükség lesz az RMDSZ és a PNL közötti egyeztetésre, hogy kialakuljon egy új parlamenti többség, amely mielőbb eltávolítja a „közéletet mérgező” Ponta-kormányt a hatalomból.
Ludovic Orban, a PNL alelnöke szerint lehet, hogy az RMDSZ csak ijesztgetni akarja a PSD-t, hogy minél több engedményt csikarjon ki Pontától, és december 13-án mégsem erősíti meg a kormányból való kilépésről szóló döntést.
Cezar Preda, a jobbközép gyűjtőpárt egy másik meghatározó képviselője azt mondta: az RMDSZ azt tette, amit tennie kellett, hiszen nem vállalhatott többé közösséget egy irányvesztett kormánnyal.
„Egyesítjük erőinket a többi ellenzéki párttal és megbuktatjuk a Ponta-kormányt. Hogy mikor? Amint sikerül kényelmes többséget kialakítani a parlamentben” – jelentette ki Preda, arra utalva, hogy a román parlamentben mindig akadnak pártot váltó, helyezkedő politikusok, akik a győztes oldal felé vándorolnak.
A PNL vezetői többször jelezték, hogy bizalmatlanági indítvánnyal akarják megbuktatni a Ponta-kormányt, de erre leghamarabb februárban a tavaszi ülésszakban lesz alkalmuk.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top